Kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin tanıtılması, yeniden gözler önüne serilmesi amacıyla 81 ilden gelen çemberler, oyalar, yazmalar, maniler ve türkülerin yazıldığı levhalar, yöreye ait yemek tarifleri, işlemeler, el sanatları, kültürel varlıklar, Arifiye Kültür Merkezi'nde açılan "Çemberimde Gül Oya" sergisinde vatandaşların beğenisine sunuldu.
Sevgi, dostluk ve kardeşlik temalarının işlendiği sergiyle farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olmanın yanında dili, dini, ırkı ne olursa olsun önce insan olmanın öneminin kavranması amaçlanıyor.
Projenin Sakarya ayağının koordinatörlüğünü yapan Arifiye Fen Lisesi İngilizce Öğretmeni Buğra Mazlum, E-Twinning Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Çemberimde Gül Oya" Projesinin 81 ilin kültürel motiflerinin, o kente özgü değerlerinin, il il gezdirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Bu ilin tanıtıldığı, her kültürün sahip olduğu değerlerin vatandaşla buluşturma fırsatının bulunduğu bu projenin YEĞİTEK tarafından organize edildiğini belirten Mazlum, "Projeler tamamen dahil olmuş okulların koordinatör öğretmenler ve öğrencileri eşliğinde yürütülüyor. Projelerin içeriği ortak belirleniyor, projedeki tüm materyalleri öğrenciler hazırlıyor. Okulun tanıtımının ve proje hakkında bilgilerin yer aldığı karekotlarımız var. Her ile ait motiflerin yansıtıldığı oyalar var. Bunun dışında o ilin manisi, türküsü, yemekleri ve ilin tanıtımının yapılabileceği küçük materyaller bulunuyor" diye konuştu.
Kente, kültürel anlamda değer katacağını düşündükleri için bu projeye dahil olduklarını anlatan Mazlum, sergiyle ilgili aldıkları tepkilerden ve ilgiden memnun olduklarını dile getirdi.
Proje koordinatörlerinden Kazım Karabekir Ortaokulu İngilizce öğretmeni Rukiye Mazlum ise öncelikle sosyal medya sitesinde "Çemberimde gül oya" türküsünü en güzel söyleme yarışması düzenlediklerini bildirdi.
Öğretmenler ve öğrencilerin oylarıyla dereceye giren öğrencileri belirlediklerini aktaran Mazlum, şunları kaydetti:
"Yarışmanın dışında öğrenciler evlerinden çemberler, oyalar ve evlerindeki kültürel eşyaları getirdi. Bunları sergiledik. Okullarımızda bunlarla ilgili panolar düzenledik. Bunları öğrencilerin desteğiyle gerçekleştirdik. Öğrencilerimle bu sergiyi kurarken, çocuklardan, 'bu ilin de böyle manisi varmış, bu ilin böyle türküsü varmış. Bu tarz bir yemeği daha önce görmemiştim' gibi tepkiler aldık. Bir ziyaretçimiz yemek tariflerini aldı, bir başkası oyalara bakıyor. Unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi yeni nesillere taşımak maksadıyla yapılmış bir proje."
Yeni Şafak