Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bilkent Otel'de düzenlenen, "6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi"ne katıldı.
Türkiye'de, teknoloji geliştirme bölgesi sayısının 77'ye ulaştığına dikkati çeken Özlü, bu bölgelerin 56'sının faal olduğunu, 21'inin ise yapımının devam ettiğini söyledi.
81 ilin tamamında teknoloji geliştirme bölgesi kurmayı amaçladıklarının altını çizen Özlü, "Yılın ilk 3 ayında, 8 teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşunu ilan ederek, yeni bir rekora imza attık. Mevcut teknoloji geliştirme bölgelerimizde, 5 bin firma faaliyet gösteriyor. Teknoparklarımızda 47 bin 500 Ar-Ge personeli istihdam ediliyor. Bugüne kadar 28 bin proje tamamlanırken, 8 bin 500 proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Teknoparklarımızda üretilen projelerden 3,4 milyar dolar ihracat geliri elde edilmiştir." diye konuştu.
Özlü, Türk sanayisine sıçrama yaptırmayı hedeflediklerini ifade ederek, Türkiye'yi teknoloji üssü yapacak, ülkeyi bilim merkezi konumuna yükseltecek her türlü yatırıma devam ettiklerini anlattı.
Türkiye'nin sanayi devrimine giden yolda, teknoloji geliştirme bölgelerinin katalizör vazifesi gördüğünü kaydeden Özlü, söz konusu bölgelerin misyonunun çok önemli olduğunu belirtti. Bütün sektörlerin teknoloji yörüngesinde hayat bulduğunu ve beslendiğini dile getiren Özlü, üretimin ve ihracatın kapılarını açacak yegane anahtarın, yüksek teknoloji olduğuna işaret etti. Özlü, bu sebeple de dijital dünya, robotlar ve yapay zekanın çok iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.
"Ar-Ge personelinden 2023'e kadar vergi almıyoruz"
Teknoloji geliştirme bölgelerine verilen desteklerden bahseden Özlü, şöyle devam etti:
"Bölgelerin kurulması için gerekli idare binası, kuluçka merkezi ve altyapı inşaat giderlerinin önemli bir kısmını karşılıyoruz. Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuyoruz. Girişimci firmaların, bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetlerini, katma değer vergisinden muaf tutuyoruz. Bölgede çalışan Ar-Ge personelinin, bu görevleri ile ilgili ücretlerinden 31 Kasım 2023 tarihine kadar vergi almıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan personelin, sigorta primi işveren hissesinin, yüzde 50'sini destekliyoruz."
Özlü, "6. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi" kapsamında belirlenen 4 farklı kategoride ödül alan teknoloji geliştirme bölgelerini şöyle açıkladı:
"Birinci kategori Olgun Aşama Sıralamasında 1. İTÜ Arı Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Bilkent Üniversitesi Cyberpark Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi. İkinci kategori Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında 1. Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. İstanbul Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Üçüncü kategori Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında 1. İstanbul Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. İzmir Bilim ve Teknoloji Parkı Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Dördüncü kategori En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Sıralamasında ise 1. Batı Akdeniz Teknokenti Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2. Cumhuriyet Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 3. Samsun Teknoloji Geliştirme Bölgesi."
AA