ABD'lilerin, ülkede dini özgürlük haklarının korunması söz konusu olduğunda Hristiyanlığı liste başına oturttuğu belirlendi. Associated Press haber ajansı ile NORC araştırma şirketinin anketinde, Amerikalıların dini özgürlük konusunda Hristiyanlığa büyük önem gösterdiği, Müslümanların dini özgürlük haklarını ise listenin en sonuna koyduğu görüldü.
Associated Press ve Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi (NORC) tarafından belirli inançlar ile ilgili yapılan ankette, ABD'de büyük bir çoğunluk, din özgürlüğünü korumanın son derece önemli olduğunu söyledi. Araştırmaya göre, ankete katılanların çok büyük bir bölümü ABD'de genel olarak dini özgürlüğün çok önemli olduğunu belirtti fakat tek tek dinler sorulduğunda verilen önemin düştüğü ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 90'ı Hristiyanlar için dini özgürlüğün önemine vurgu yaparken, Müslümanlar için sorulduğunda bu oran yüzde 60'lara düştü.
Ankete katılanlar, dini özgürlüğün, Müslümanlar için önemli olduğu fikri yüzde 61 iken, Hristiyanlar için yüzde 82 daha önemli olduğunu söyledi. Her 10 kişiden yedisi de Yahudiler için dini özgürlüğün daha önemli olduğunu savundu. Mormonlar için ise bu oran yüzde 67 oldu.
Anket, Paris, San Bernardino, Kaliforniya saldırılarının ardından Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump'ın Müslüman karşıtı söylemlerinin yoğun olduğu 10-13 Aralık tarihlerinde yapıldı. ABD'de özellikle Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump'ın Suriyeli mültecilerin ülkeye girmesinin engellenmesi, Müslümanların kayıt altına alınması yönündeki çağrıları sonrasında artan Müslüman karşıtı söylem yapılan araştırmalarda da ortaya çıkıyor.
Yaşanan terör olayları, ABD' de bir çok taşkınlığa sebep olmuş, cami saldırılarında artışa sebep oldu. Cumhuriyetçilerde dini özgürlüğün Hristiyanlar için korunması gerektiğine yüzde 88 oranı, konu Müslümanlar olunca yüzde 60 oldu. Demokratlar ise Müslümanların dini özgürlüklerinin öneminin daha öncelikli olduğu yönünde fikir bildirdi.
Kaliforniya merkezli sivil haklar grubunun müslüman avukatlarından Mediha Hüseyin, " bu rakamların ABD'de müslüman karşıtı duyguların büyümesinin bu iklimin bir parçası olduğunu düşünüyorum. Son haftalardaki nefret ikliminin Müslüman karşıtı şiddet eylemlerinin artmasında katkısı olmuştur" dedi.
Araştırmanın sonucunu yorumlayan Newseum Enstitütüsü Dini Özgürlükler Merkezi Başkanı Charles Haynes, sonuçlarda yeni siyasal söylemlerin etkisinin büyük olduğunu vurgularken, "Dini özgürlük meselesi şu anda gündemi takip eden herkesin gözünün önünde. İnsanlar farklı geleneklerden farklı ideolojilerden geliyor ve gördükleri sonrasında dini özgürlüğü farklı bir şekilde tanımlıyor" ifadesini kullandı. AP-NORC anketi ABD genelini yansıtan 1042 yetişkinle yapıldı.
Sabah