ABD'den Türkiye'ye: Dijital vergileri kaldırın

ABD'nin Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Türk Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a dijital hizmet vergisinin kaldırılmasının önemli olduğunu iletti.

Perşembe günü Tai'nin ofisinden yapılan yazılı bir açıklamada Bakan Muş ile çarşamba günü sanal olarak bir görüşme yapıldığı ve bu görüşmede Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) çatısı altında varılan bir anlaşmaya atıf yapılarak bu tür vergilerin olmaması gerektiğinin aktarıldığı belirtildi.

ABD bu şekilde Amerikan şirketlerinin Türkiye pazarına erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor. 130'dan fazla OECD üyesi ülke bu yaz aylarında şirketlerin nerede vergilendirileceği ve hangi oranlarla vergilendirileceği konusunda yeni kurallar üzerine anlaştı. Bu anlaşma içerisinde dijital servis vergilerinin kaldırılması da bulunuyor.

Ekim ayında Roma'da gerçekleşecek olan G20 zirvesinde bu anlaşmanın nihai neticeye ulaşması bekleniyor.

ABD ek tarifeleri şimdilik askıya aldı

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), haziran ayında Türkiye dahil olmak dijital hizmet vergileri 2 milyar doları aşan (16,78 milyar TL) altı ülkenin ithalatına yüzde 25 tarife uygulanacağını duyurdu, ancak uluslararası vergi müzakerelerinin devam etmesine zaman tanımak için bu tarifeler askıya alındı.

Diğer ülkeler İngiltere, İtalya, İspanya, Hindistan ve Avusturya. USTR, İngiltere'den 887 milyar dolar, İtalya'dan 386 milyon dolar, İspanya'dan 323 milyon dolar, Türkiye'den 310 milyon dolar, Hindistan'dan 118 milyon dolar ve Avusturya'dan 65 milyon dolar değerindeki mallara gümrük vergileri getirmeyi amaçlıyordu.

2019 ithalat verilerine dayanan olası tarifelerin, ABD firmalarından tahsil edilecek dijital vergilerin miktarına eşit olması amaçlandı.

Uluslar, ABD'li çokuluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerde vergi gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödemelerini sağlama çabası içinde Google, Amazon, Facebook ve Apple dahil olmak üzere teknoloji ve sanal hizmet devlerine vergi uyguluyor.

Türkiye yüzde 7,5 vergi uyguluyor

Geçen yıl Mart ayında yürürlüğe giren yasa ile Türkiye, dijital reklam ve içerik gelirlerine yüzde 7,5 oranında vergi uygulamaya başlamıştı.

Vergi, herhangi bir dijital içeriğin dinlenmesine, izlenmesine veya indirilmesine izin veren her türlü dijital reklam ve hizmeti içeriyor. Bununla birlikte bu vergi, kapsanan dijital hizmetlerden küresel gelirlerde 750 milyon Euro (882,75 milyon dolar) veya daha fazla elde eden şirketler ile Türkiye'de 20 milyon TL (2,38 milyon dolar) veya daha fazla gelir elde eden şirketler için geçerli.

USTR, görüşmeleri sırasında Tai ve Muş'un, aşırı kapasiteye özellikle odaklanarak piyasa dışı ekonomilerin ortaya çıkardığı zorlukların üstesinden gelmeyi ve Dünya Ticaret Örgütü'nü (DTÖ) reform çabalarını da ele aldıklarını söyledi.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Sosyal - Medya Haberleri