AB'den 'Yeni Anayasa' çağrısı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başmüzakereci Bağış'ın da katıldığı Brüksel'deki AB Ortaklık Konseyi toplantısından, reformlara destek çıktı.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında en yüksek karar organı olan ve dün bakanlar düzeyinde Brüksel'de toplanan Ortaklık Konseyi'nden, 'Ankara'ya Anayasa değişikliği konusunda hükümete destek' çıktı. AB'nin kabul ettiği ve toplantılar sırasında Türk tarafına sunulan ortak tutum belgesinde, 1982 Anayasa'sının gözden geçirilmesi gereğine dikkat çekildi. Toplantılarda Türk tarafını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan oluşan heyet, AB tarafını ise AB dönem başkanı İspanyol Dışişleri Bakanı Migel Angel Moratinos ve Komisyon'un genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle temsil etti. Davutoğlu ayrıca, Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek, Komisyon'un genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle ile görüştü. Davutoğlu, AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile yaptığı ikili görüşmesinden sonra da İran Dışişleri Bakanı Muttaki'yi telefonla aradı.

ANAYASA ŞARTI

AB'nin 27 ülkesinin kabul ettiği ortak tutum belgesinde, "Anayasa'nın gözden geçirilmesi, Türkiye'de bazı kilit önemdeki reformların yapılabilmesi için gereklidir" denilerek, hükümet ve muhalefete bu amaçla yapıcı müzakerelere girmeleri çağrısı yapıldı. AB ayrıca, demokratik açılım sürecinin hızlandırılması, Güneydoğu'nun durumun iyileştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bütün Türk vatandaşları tarafından kullanılması için somut önlemler alınmasını istedi.

MORATİNOS'DAN ÖVGÜ

Moratinos, yapılan ortak basın toplantısında, Anayasa değişiklik paketinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Türkiye'nin, dünyadaki belli başlı aktörler arasında yer aldığını belirterek, Türk dış politikasını da övdü. Füle ise, müzakerelerin motorunun reform süreci olduğunu söyledi. Anayasa değişiklik paketini, AB ile tamamen uyumlu bir çalışma olarak değerlendiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye, AB ile vize liberalizasyonu görüşmelerine başlamaya hazır" dedi. Öte yandan AB, Türk tarafına, bu dönemde 'Gıda güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı' faslında müzakerelerin başlatılabilmesi için zamanın daraldığı uyarısını yaptı. Ancak bu siyasi ortamda, gerekli olan gıda kanunu düzenlemesinin kısa zamanda Meclis'ten geçmesi zor görünüyor.

Sabah
 

Siyaset Haberleri