Üniversitenin Copley Formal Lounge salonunda gerçekleşen etkinliğe yaklaşık 250 kişi katıldı. Müslümanların yanı sıra ABD’li ve uluslararası öğrenciler de yer aldı.
Akşam ezanının okunmasıyla başlayan programda Georgetown Üniversitesi Müslüman Yaşam Directörü İmam Yayh Hendi’nin dua etmesi ve salonda cemaatle akşam namazının kılınmasıyla devam etti. Daha sonra yemek dağıtımını gerçekleşti ve katılımcılar oruçlarını açtı.
"Üniversite, ABD’de kadrosuna imam katan ilk okul"
Georgetown Üniversitesi Müslüman Yaşam Directörü ve Masjid al-amoodayn imamı Yayha Hendi Forum USA Gazetesi’ne üniversitenin içinde bulunan Masjid al-amoodayn hakkında bilgi verdi. Mescitte beş vakit namaz kılındığını ve ramazan, bayram gibi özel günlerde aktiviteler düzenlediklerini söyledi.
Hendi, "Ramazan yaz aylarına geldiği için uzun süredir birlikte büyük bir iftar yapamıyorduk. Ramazan artık okul vakitlerinde eda edilecek. Bu ilk büyük buluşmada her dine mensup öğretim görevlileri, mezunlar ve öğrencileri bir araya getirdik" açıklamasını yaptı.
Georgetown Üniversitesi’nde dini özgürlük ve birlik içinde yaşadıklarını söyleyen İmam Hendi, "20 yıldır burada görev yapıyorum. Georgetown, ABD’de kadrosuna imam katan ilk üniversitedir. Burada evimde gibi hisediyorum. Bugün iftarı üniversitemiz karşılıyor ve gördüğünüz gibi yemek dağıtan başka dinlere mensup kardeşlerimiz var. Bugün bizimle bu huzurlu ayı paylaşıyor" ifadelerini kullandı.
‘Hep birlikte huzur içindeyiz’
Üniversitenin yönetiminde görev yapan Dekan Prof. Dr. Robert M. Groves de üniversite olarak bu iftarı gelenekselleştirmek istediklerini söyledi. Groves, "Bugün burada Rektörü temsilen geldim ve İmam Hendi’nin öncülüğünde Ramazan’da üniversitedeki Müslümanlarla bir araya gelmekten dolayı çok mutlu ve gururluyum" dedi.
Dekan Prof. Groves ayrıca Georgetown’un farklı din ve kültürleri desteklediklerini söyledi. "İnsanlar inançlarına göre asla yargılanamaz. Üniversite olarak hep birlikte huzur içindeyiz" açıklamasını yaptı.
Arkadaşlarıma destek için bugün buradayım
Öğrenciler arasıda yer alan Jennifer Hogan da arkadaşlarına destek için iftara katıldığını söyledi. Hogan, "Ben muhafazakar bir Hristiyanım fakat bizim dinlerimiz farklı olsa da kardeşiz. Az önce sınavlar için dua ettik. Arkadaşlarım Müslüman ve onları desteklemek için burada yemeğimizi paylaşıyoruz" dedi.
Müslümanlara destek için bazen oruç tutuyorum
İş insanı Deborah Akel büyük dedelerinin Suriye kökenli Hristiyan olduklarını fakat Ramazan ayı geldiğinde çok mutlu olduğunu aktardı. Akel, "Ramazan geldiğinde Hristiyan olmama rağmen onlara destek için bazen oruç tutuyorum. Hep birlikte oruç açmak bana huzur veriyor. Mesela Yeni Zelanda saldırısının ertesi günü evimin yakınında bulunan camiye acılarını paylaşmak ve destek olmak için gittim. O gün müslüman olmayan çok kişi vardı ve önemli olan hep birlikte insan olabilmek" dedi.
Umarım diğer üniversitelere de örnek olur
Davetliler arasında yer alan Eğitim Danışmanlık firması sahibi Türk kökenli Hasan Altuntaş ABD’nin en köklü üniversitesinde ezan sesi duyduğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Altuntaş, "Çok fazla katılım vardı ve farklı dinlere mensup insanlarla hep birlikte iftara katılmak huzur verdi. Bu tarz faaliyetlerin mübarek Ramazan ayında gerçekleşmesi İslam dinini anlatmak için fırsat. Ayrıca ABD’de İslamfobiye karşı iyi bir etkinlik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Umarım diğer üniversitelerde de benzer iftar programlarını görebiliriz" açıklamasını yaptı.
Forumusa