Bediüzzaman'ın Kaybolan ve Günümüze Ulaşmayan Eserleri Var Mıdır?-1

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Risale-i Nur Külliyatı hakkında birçok yazı, makale, kitap kaleme alınmış ve pek çok mesele ele alınmıştır. Lâkin "Kaybolan Risaleler Var Mıdır?" meselesi hakkında bir yazıya ya da çalışmaya ulaşamadık. Bu mesele hakkında kaynak belirterek anektodları ve hatıra ise de nakledenleri ile beraber bu meseleyi ele almak istedik.

Yangında yanan, ilk olarak notlar hâlinde yazılıp sonra o asıl notlara ulaşamadıklarımız, çeşitli yerlerde Üstâd Bediüzzaman'ın aldığı ve şu an bize ulaşmayan notlar ve yapılan baskınlarda alınan risaleler gibi çok farklı durumları hâiz olanların tamamını 7 madde hâlinde sırayla ele almaya gayret ettik.

1- RİYAZÎ HESAP VE MATEMATİK RİSALESİ

Tarihçe-i Hayat eserinde şu ifadeler geçmektedir: «İki saat zarfında yüz adamdan elli adet gayr-ı müslimi o vaziyette taksim eder ki, daima kur'ayı gayr-ı müslime düşürür. Ve hattâ beş yüz gayr-ı müslim olmakla iki yüz elli bin vaziyet-i muhtemele üzerine bir mes'ele çıkarttı ve Tahir Paşa'ya göstererek bir risale şeklinde yazdı.

{(Haşiye): Maatteessüf o risale Van'da bir yangında yanmıştır.}» (Tarihçe-i Hayat, s. 49)

"El Ve Yüz Çizgilerine Dâir" eser ile birlikte yangında yandığını Mufassal Tarihçe'deki şu ifadelerden de öğreniyoruz; «“Riyazî Hesap ve Matematik” mevzûunda olduğu ve bu her iki eserin -o zaman müellif Türkçe'yi bilmediğinden- Kürtçe olarak kaleme alınmış olduğunu ve bu ikisi de Tahir Paşa Konağı yangınında telef olduğunu...» (Mufassal Tarihçe-i Hayat, c. 1, s. 161)

Üstâd Bediüzzaman'ın bu eseri, Tarihçe'de de geçtiği üzere "Van'da bir yangında yanmıştır." Eser "Kürtçe olarak kaleme alınmış"tır ve "Tahir Paşa Konağı yangınında telef ol"muştur. Başka herhangi bir nüshası olup olmadığı hakkında bir bilgi mevcut değildir. Başka bir nüshası o zaman yazılmış ise daha sonra ortaya çıkabilir. Lâkin bugüne kadar çıktığına dâir bir haber vâki olmamıştır.

2- EL VE YÜZ ÇİZGİLERİ RİSALESİ

Üstâd Bediüzzaman'ın "El Ve Yüz Çizgilerine Dâir" bir risalesi de vardır. Van'daki hayatında iken mevcut te'liflerinin 4 olduğu zamanda, bunlardan 2'si "Kızıl Îcâz" ve "Ta'lîkat" eserleridir. Diğer ikisi de "Riyazî Hesap ve Matematik" ile "El Ve Yüz Çizgilerine Dâir" eserleridir.

"Riyazî Hesap ve Matematik" ile "El Ve Yüz Çizgilerine Dâir" risalelerin «ikisi de, Van Valisi Tahir Paşa'nın konağının yangınında telef olduğunu, bunlardan birisinin: “İnsanın elinin, avucunun, yüzünün çizgi, renk ve şekillerinin her birisi, hikmet-i İlâhiyenin kader cilvesinin nişanları, alâmetleri ve o insanın ruhunun kabiliyet ve isti'datlarını gösteren yazıları, remizleri olduğu” hakkında imiş.» (Mufassal Tarihçe-i Hayat, c. 1, s. 161) bilgisi mevcuttur. Mesnevi-i Nuriye eserinde de "...insanın sahife-i vechinde, cebhesinde, cildinde, ellerinin içlerinde kalem-i kader ile pek çok çizgiler, hatlar, nakışlar, nişanlar yazılmıştır." (Mesnevi-i Nuriye, s. 103) ifadesi yer almaktadır ki, insanın yüzünde ve ellerindeki çizgilere dikkat çekilmiştir.

Eserin lisânı için de “Riyazî Hesap ve Matematik” alanında Üstâd Bediüzzaman'ın kaleme aldığı eser gibi "Kürtçe olarak kaleme alınmış olduğu" kanaati ağır basmaktadır. Nitekim "o zaman müellif Türkçe'yi" fazla kullanmadığı ve Kürtçe konuştuğu vâkidir. Bu sebeple de "El Ve Yüz Çizgilerine Dâir" risalesinin de Kürtçe yazılmış olma ihtimâli yüksektir. Tahir Paşa Konağı'nda yanan nüshanın dışında başka bir nüsha bulunup bulunmadığına dâir bir kayıt elimizde mevcut değildir. Yanan nüshadan başka bir nüsha var ise, istikbâlde o risale bulunabilir ve istifadeye sunulabilir.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.