Risale-i Nur, Kur'ânî ve Hikemîdir-7

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

Risale-i Nur eserlerinde Kur'ân-ı Kerîm'deki âyetlere atıf yapıp mânâ ifade edilmiştir. Mesela şu metinde "şu hakikate iki âyetiyle işaret eder" denilmiștir; "O seyahat ise kabre, haşre, ebede gidecek beşer yolculuğudur. Amele göre, takva kuvvetine göre, o uzun yolu mütefavit derecede kat' ederler. Bir kısım ehl-i takva, berk gibi bin senelik yolu, bir günde keser. Bir kısmı da, hayal gibi elli bin senelik bir mesafeyi bir günde kat' eder. Kur'ân-ı Azîmüşşan, şu hakikate iki âyetiyle işaret eder." (Sözler, s. 21)

Burada bahsi geçen "iki âyet"; Hac Sûresi 47. ve Me’âric Sûresi 4. âyet-i kerîmelerdir.

Âyetler şu şekildedir;
وَاِنَّ يَوْمًا عِنْدَ رَبِّكَ كَاَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
"Şüphesiz ki Rabbinin katında bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin sene gibidir." (Hac Sûresi, 47. Âyet-i Kerîme ve Meâli'nden)

تَعْرُجُ الْمَلٰٓئِكَةُ وَالرُّوحُ اِلَيْهِ ف۪ي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْس۪ينَ اَلْفَ سَنَةٍۚ
"Melekler ve Rûh (Cebrâîl), miktârı (sizce) elli bin sene olan bir günde O'na (arşına) çıkarlar." (Me’âric Sûresi, 4. Âyet-i Kerîme ve Meâli)

Dördüncü Söz'ün sonunda geçen şu cümleyi de kısaca tahlil edelim; "Namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır. Bu sûrette bütün sermaye-i ömrünü, âhirete mal edebilir. Fâni ömrünü, bir cihette ibkâ eder." (Sözler, s. 21)

Âyet-i kerîmede geçen şu ifadeler tam da bu mânâya bakmaktadır;
وَاَقِمِ الصَّلٰوةَ طَرَفَيِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِنَ الَّيْلِۜ اِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّـَٔاتِۜ
“Gündüzün iki tarafında, gecenin gündüze yakın saatlerinde namaz kıl. Şüphesiz böyle güzel işler -insandan uzak olmayan- günahları silip giderir.” (Hud Sûresi, 114. Âyet-i Kerîme ve Meâli'nden)

"Namaz kılanın diğer mubah dünyevî amelleri, güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır." cümlesinin “Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde, iki namaz arasında yapılan küçük günahlar affolunur.” (İbn Hacer, 8/357) hadîsine tam muvafık bir şerh olduğu görülmektedir.

Son olarak cümlede "güzel bir niyet ile" şartı düşülmesi de;
اِنَّمَا الْاَ عْمَالُ بِالنِّيَّاتِ
"Ameller ancak niyetlere göredir." (Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslîm, İmare, 155; Ebû Dâvûd, Talak, 11) hadîsi şerîfine bakmaktadır

Bu yazı serisinde sadece bazı misaller vermeye gayret ettik.

اَلْقَطْرَةُ تَدُلُّ عَلَى الْبَحْرِ
Yani "Bir katre/damla su, denize delâlet/ișaret eder." diyerek şu anlık burada meseleyi bırakıyoruz.

Cenâb-ı Hak'tan tüm Risale-i Nur Külliyatı'nın daha teferruatlı/ayrıntılı bir sûrette hangi cümleler hangi âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflere dayanıyor diye çalışmalar yapacakları nasip etmesini ve insanların istifadesine sunulmasını niyaz ederiz.

Selam ve dua ile.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (27)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.