Acil servislere standart geliyor

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Opr. Dr. Orhan Koç, ''Acil servisler fiziki mekan şartlarından, tıbbi donanımlarına ve insan kaynaklarına kadar standardize edilecek'' dedi.

Özel ve kamu hastanelerinin acil servislerinin işleyişinin yeniden düzenlenmekte olduğunu belirten Dr. Koç, düzenlemeyle hastanelerin ''vakayı kabul etmiyorum' gibi bir lüksünün olmayacağını'' söyledi.

Sağlık Bakanlığının tebliği uyarınca kamu, üniversite ve özel hastanelerin acil servislerinin aynı standarda getirileceğini ifade eden Koç, 112 komuta merkezlerinin acil vakalarla ilgili tek yetkili olacağı sistemle artık acil hastaların hastane hastane dolaştırılmayacağını anlattı.

''Yayımlanan tebliğ ile özel ve kamu hastanelerin tümünün acil servislerinin işleyişlerine yeniden düzenleme getirildi. Acil servisler fiziki mekan şartlarından, tıbbi donanımlarına ve insan kaynaklarına kadar standardize edilecek. İl sağlık müdürlükleri bünyesinde kurulan komisyonlar, tüm hastanelerin acil servislerini gözden geçirerek seviyelendirecek. Hastanelerin hasta kapasitesi, vakaların özelliği ve branşlara göre ağırlıklı oranı, fiziki şartları, bulundurduğu malzeme, tıbbi donanım ve personelin niteliği, hizmet verdiği bölgenin özellikleri, bulunduğu konum, bünyesinde faaliyet gösterdiği sağlık tesisinin statüsü gibi ölçütler dikkate alınarak üç ayrı seviyeye ayrıldı. Bu şekilde komuta merkezi acil hastaları, hastanenin sahip olduğu şartları göz önünde bulundurarak sevk edecek.''
        
ACİLLERDE NE DEĞİŞECEK?        
Dr. Orhan Koç, hastaların acil servislerde sağlık ekiplerince karşılanacağını, önceliğin şikayetlere göre belirleneceğini, tedavide öncelikli hastaların ''sarı alan''a, daha acil olanların ise ''kırmızı' alan''a alınacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Ayakta başvuran hastalar ise 'yeşil alan'da doktor bekleyecek. Tetkik ve tahliller için gerekli numuneler hastaların bulunduğu yerde alınarak, görevli personel tarafından ilgili birimine ulaştırılacak. Hastalar görüntüleme birimlerine de sağlık personeli ya da hostesler refakatinde gidecek. Acil servisin kurulu bulunduğu sağlık tesisinde aynı uzmanlık dalından 6 ve üzeri sayıda uzman doktorun görev yaptığı branşlarda her bir uzmanlık dalı için acil branş nöbeti düzenlenecek. Doktorlar branş nöbetlerini servislerde değil acil servis bünyesinde oluşturulacak muayene odalarında tutacaklar.''
Ntvmsnbc

Toplum Haberleri