Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Konferans Salonunda düzenlenen "Mahremiyet Bağlamında Sosyal Medya ve Aile Forumu"na katıldı.
Dünyanın kendisine son çağda yeni bir eğlence türü bulduğunu ve bunun kötülüklerin hızı ile etkisini artırdığını vurgulayan Görmez, şu değerlendirmede bulundu:
"İşte bu sosyal medya mecrası, her türlü yalan, iftira sahtekarlık, hakaret, aşağılama, her türlü dedikodu. Bunlar bazen sadece iki insanın arasında, bir şehrin, köyün sakinleri arasında kalabiliyordu. Zararı yayılabildiği oranında etkiliydi. Şimdi sosyal medya marifetiyle her türlü gayri ahlaki söz ve davranış bir anda bütün insanlığı kuşatacak hale geldi. Dünyadaki cennetimiz olan aileyi bu taarruza karşı koruyacak hiçbir savunma gücümüz de yok elimizde. Onun için behemehal Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversitelerimiz, yazarlarımız, düşünce insanlarımızın üzerinde yoğunlaşması gereken önemli konular vardır. Bizim behemehal bir sosyal medya ilmihaline ihtiyacımız var. Diyanet İşleri Başkanlığımız, Din İşleri Yüksek Kurulunun hocaları bir araya gelerek, iletişim uzmanları ile birlikte oturarak sosyal medya ilmihali, sosyal medya ahlakı, sosyal medya hukukuna ihtiyacımız var."
Görmez, bu sorunla mücadele için çocuklara ilk çağlardan itibaren sadece bir bilgi değil, bilinç olarak "mahremiyet ve merhamet" eğitiminin verilmesi gerektiğini ifade etti.
"Bugün kıyamet kopacaksa..."
Türkiye'nin son bir ayda herkesi insanlığından utandıracak çocuk istismarı konusunu tartıştığına dikkati çeken Görmez, şöyle dedi:
"Çocuk istismarı bugünün dünyasında, hani bazı hocalarımız kıyamet alametlerini anlatırlar ya... Değerli dostlar, bugün kıyamet kopacaksa yeryüzünde çocuklara karşı işlenen istismar suçlarından dolayı kıyamet kopar. Bütün insanlığın utanç vesilesi olan bir konudur. Çocuk Kuran'da 'Allah'ın emaneti', 'gözün nuru' diye tarif edilir. Bu utancı hep birlikte atmak için çaba içerisine girmek varken, bunu ayrıca bir ayrışma, karşılıklı politik istismar haline getirip insanların birbirlerini suçlaması, birbirlerini utandırmak için çaba içerisine girmesi en az birincisi kadar kötüdür. Onun için behemehal hem merhamet eğitimi hem de mahremiyet eğitimine ihtiyaç vardır."
aa