İsmail Ağar'ın yazısı
Enerji veren sağlıklı yiyecekler seçilmeli, çünkü kahvaltı, beyin performansı ve çocuğun okul başarısı üzerinde direkt etkilidir...
KAHVALTIYI OKULA BIRAKMAYIN
Günün en kıymetli öğünü kahvaltıdır ve çocuklar için kahvaltının gelişimde önemli yeri vardır. Kahvaltı öğününü okula bırakmak yerine sofra düzeni içinde çocuğun beslenme alışkanlığı haline getirilmesi gerekir. Kahvaltıda lif zengini tahıllı ekmekler çocukların büyümesine katkı sağlayacaktır. Kahvaltıda protein ve karbonhidrat dengesi sağlanmalı büyüme ve gelişimde önemli rol oynayan proteinden fakir beslenme şeklinde olmamalıdır.
YAĞLI BESİNLERE SINIRLAMA
Kahvaltıda açma, poğaça gibi yağ ve karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler kilo artışına da neden olacaktır. Bunun yerini enerji veren besin değeri yüksek sağlıklı yiyecekler peynir, süt, bal, yumurta ve doğal meyve sularıyla zengin sağlıklı kahvaltı sistemi kurulmalıdır.
SABAHLARI ZENCEFİLLİ BALLI SÜT
Zencefilli ballı süt çocukları kış enfeksiyonlarına karşı koruyup, bağışıklık sistemini güçlendirip enerji artışı sağlayacaktır.
MUZ ENERJİK VE MUTLU YAPAR
Çocukların sevgili meyvesi muz şekerli gıdalar yerine sağlıklı bir seçenektir. Beslenme çantasında bir adet muz çocukları enerjik ve mutlu yapacaktır.
YEMEK SEÇEN ÇOCUKLARA SİHİRBAZ ANNE
Ailelerin en çok şikayetçi olduğu durum çocukların yemek seçmesi ve şiddetle yemeye karşı çıktığı türlü yiyecek gruplarının olmasıdır. Bu yiyecekleri sevdirmeye çalışmak ve zorlamak yerine kendilerinin seveceği ve tercih edeceği şekle getirin.
Çocuğun reddettiği tadı değişikliğe uğratacak çeşitli denemeler yapabilirsiniz. Örneğin sağlık için çok faydalı olan kerevizi pek çok çocuk yemekten kaçınır. Kerevizi rendeleyip yoğurt ve mısır ile karıştırarak kerevizin görünümünü ve alışık olunan tadını değişikliğe uğratmayı deneyebilir bunu birçok yiyecek grubuna uyarlayabilirsiniz. Çocuğun 2 sevdiği lezzetle 1 yemediği yiyeceği kombine ederek 2/1 kuralını uyarlayın.
BESLENME ÇANTASINDA
Çeşitli türden meyve ve sebzeler yer almalıdır.
Her serviste 200 kaloriden yüksek öğünler tüketilmemelidir.
Yiyecekler yağ, şeker ve tuz açısından çok yüksek olmamalıdır.
Taze meyvelerden hazırlanmış meyveli, gevrekli yoğurtlar, peynir, bisküvi ara öğünlerde atıştırılmak üzere hazır bulundurulmalı
Tavuklu, tavuk sosis ve peynirli sandviçler serin yerde korunmak kaydıyla...
Karbonhidrat olarak haşlanmış patates, mısır, haşlanmış sebze çeşitleri ile zengin sebze menüsü öğle menülerinde sağlıklı alternatifler olacaktır.
Bugün