Abdullah Özyurt'un Haberi
Adana Ticaret Odası (ATO), Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek tescilli Adana kebabını yapmayı öğrenen ustalara sertifika verdi.
Adana Ticaret Odası, kentin yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan kebabın gelecek nesillere aslına uygun olarak taşınabilmesi için başlattığı çalışmaları sürdürüyor. ATO tarafından düzenlenen eğitim seminerinde Türkiye'nin farklı illerindeki kebap ustalarına gerçek Adana kebabının nasıl yapılacağı uygulamalı olarak anlatıldı. Menekşe Restorant'ta gerçekleşen iki günlük eğitim seminerine Adana'nın yanı sıra Kocaeli, Ankara, İstanbul, Bolu, Zonguldak ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden 35 kebap ustası katıldı. İlk gün, ustalara hijyen ve tescille ilgili oluşabilecek hukuksal sorunlar anlatıldı. İkinci gün ise ustalardan öğrendiklerini uygulamalı olarak göstermeleri istendi.
Sertifika töreninde konuşan ATO Başkanı Şaban Baş, yurtiçi ve yurtdışında yaygın olarak bilinen kebabın geçtiğimiz yıllarda taklide maruz kaldığını belirterek, bundan dolayı 5 yıl önce Türk Patent Enstitüsü'ne Adana kebabını tescil ettirdiklerini söyledi.
Tescil alınmasının ardından, nelerden yapıldığı belli olmayan, içeriği bilinmeyen Adana kebabının tüketiciye sunulmasının önüne geçildiğini kaydeden Baş, "Hedefimiz Adana kebabının yurt içi ve yurtdışında aynı lezzetle, aynı özellikte tüketiciye sunulmasıdır. 5 yıllık sürede yurtdışı ve yurt içinden yüzlerce firma tescilli Adana kebabı belgesi ve logosu almıştır." dedi.
Bu firmalara sertifika verilirken tahsil edilen sembolik rakamların ise kebap ustalarının eğitimine harcandığını kaydeden Baş, "Önümüzdeki dönemde denetim çalışmalarına hız vererek Adana kebabı adı altında satış yapanlarla mücadelemizi hukuki yoldan sürdüreceğiz." diye konuştu.
Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Şefik Aslan da 200'e yakın tescilli Adana kebabı satan işyeri bulunduğunu belirtirken, "Kursun amacı, daha önce sertifika verdiğimiz işyerlerine yönelik şikayetlerdi. Bu nedenle ustalara kurs vermeyi uygun gördük. Tescilli Adana kebabının öne çıkan en belirgin özellikleri, koyun etinden yapılan elle çekilen kıymadan toz ve kök biber dışında baharat kullanılmadan, en az 100 gram olarak yapılmasıdır." diye konuştu.
Kursiyerlere uygulamalı eğitim veren 50 yıllık kebap ustası Cevdet Menekşe, iyi bir kebabın etinin mutlaka erkek koyuna ait olması gerektiğine dikkati çekti. Etin sinirlerinden nasıl ayıklandığını kursiyerlere uygulamalı olarak gösteren Cevdet usta, Adana kebabının tescillenmesinin en fazla kedilerini sevindirdiğini belirterek, "Artık, kriterlere uymayanlar tabelalarına Adana kebabı yazamıyor.'' şeklinde konuştu.
35 kursiyerin arasındaki tek bayan olan 20 yıllık aşçı Emine Engin, mesleğini çok sevdiğini belirterek, kendisini geliştirmek için bu kursa katıldığını anlattı. Adana Öğretmenevi'nin mutfağında aşçı olarak çalışan Ergin, en küçüğü bu yıl üniversiteye başlayan 4 çocuk annesi. Hedefinin müşterilerine daha güzel daha lezzetli bir kebap sunmak olduğunu dile getiren Engin, 20 yıldır aşçılık, 7 yıldır da kebapçılık yaptığını ifade ederek, kursa da yaptığı mesleğin inceliklerini öğrenmek için katıldığını sözlerine ekledi.