Adl, "doğru olmak, doğru davranmak, adaletle hükmetmek, eşitlemek" vb. anlamlarında da kullanılan Allah’ın isimlerinden bir tanesidir. Adl isminin açılımlarından biri olan doğru olmak ve doğru davranmak çocuklukta kazanılır. Ailenin, sevgiyi ve disiplini yerinde kullanımıyla ilgili olarak gelişir. Doğru olmak, doğru davranmak ile hemen hemen herkesin bildiği güzel bir masal vardır. “Kral Çıplak”. Bu masalda kral için dikilen ya da dikilmeyen bir elbiseden söz edilir. Genç terzi, kral için görünmeyen bir elbise diktiğini iddia eder ve bunu sadece akıllıların görebileceğini söyler. Kral bile bu duruma itiraz edemez, elbiseyi giyer. Halkı selamlamaya çıktığında herkesin ağzı açık kalır ama tek bir kelime dahi ağızlardan dökülmez. İşte tam bu sırada bir çocuk gerçekleri haykırır. “Kral Çıplak”. İşte masalın en can alıcı noktası bu kısımdır bana göre. Çocuğun korkusuzca doğruyu söylemesi. Çocuğa ne olduğunu bilemiyorum. Kralın ne yaptığı ile ilgili bir bilgim de yok. Ama şunu çok iyi biliyorum ki çocuklarımız aslında bize her zaman çıplak olduğumuzu sözleriyle veya davranışlarıyla söylüyorlar. Bizler de kraldan daha fazla kralcı kesilip çocuklarımızı bazen susturuyor bazen de cezalandırıyoruz. Bunu yaptığımızda aslında adaleti, doğruluğu, hakkı kirlettiğimizin bile farkına varmıyoruz. Mesela çocuğumuz olumsuz bir davranış sergiledi. Çocuğumuzun sergilediği olumsuz bir davranış sonrasında vereceğimiz tepki, hatası ile eşdeğer değilse çocuğumuza karşı haksızlık yapmış olacağız. Onun için hata-tepki arasındaki dengeye özen göstermeliyiz.
Çocuklarımız kendisi veya çevresinde tespit ettiği haksızlıkları dile getiriyorsa onları dinleyelim. Onları destekleyelim. Belki görüşleri bizlerle uyuşmayabilir, onlara karşı tutumlarımız haktan yana olsun.
Aile olarak Allah’ın Adl ismini özümser, yansımalarını kendi hayatımızda uygularsak çocuğumuza hak duygusunu doğru olarak verebilir, doğruları söylemesi konusunda cesaretle davranmasının önünü açabiliriz.
Anne-baba korkusu çocuğa yalan söyletebileceği gibi güven duygusu da doğru söylemenin zeminini oluşturur.
Bacak kadar boyu ile işimize karıştırmazsak, onun da bir fikri olduğunu kabullenmezsek, bir birey olduğunu gözden kaçırırsak çocuklarımızın nasıl doğruyu, hakkı savunan insanlar olmasını bekleriz?
Adl, çok geniş olarak ele alınacak bir isimdir. Hayatımızın her alanında vardır. Çocuğumuzun doğruları haykırmasını, hakkı her alanda savunmasını istiyorsak Adl’ı rehber edinmeliyiz.