9 bölümden oluşan 'Ali Adnan-Başvekil' ismini taşıyan Drama-Belgesel, 25 Mart'ta saat 22.25'de TRT-1 ekranlarında başlayacak. 27 Mayıs 1960 darbesi tam 50 yılı geride bırakırken yayına girecek belgeselde Adnan Menderes'in biyografisi yansıtılıyor. Sait Bey Polat'ın (Bey Yapım) yapımcılığını üstlendiği çalışmanın Yönetmeni Yaşar Taşkın Koç ve Cengiz Göktaş. Belgeselin Danışmanı ise Menderes'le ilgili kitap çalışmaları bulunan gazeteci Erdal Şen.
Geniş bir ekibin yer aldığı belgeselin senaristi Yaşar Taşkın Koç, Genel Koordinatörü Efe Polat, Editörü Figen Urasoğlu, Drama Yönetmeni Yusuf Güven. Özgün müzikler Cenk Yeles'e, seslendirme Payidar Tüfekçioğlu'na, dijital kurgu ise Ayhan Demir'e ait. 'Ali Adnan-Başvekil' belgeselinde klasik röportaj ağırlıklı bir belgesel yerine canlandırma kullanılıyor. Menderes'in gençliğini Efe Polat, siyaset günlerini de tiyatro sanatçısı Ali Davutoğlu oynuyor. Celal Bayar'ı canlandıran isim Hakan Salınmış da tiyatro sanatçısı.
Belgeseli benzerlerinden farklı kılan en önemli özellik, yıllardır saklı tutulan ve hiçbir yerde yayınlanmayan Menderes'e ait canlı görüntü ve konuşmalara yer veriliyor olması. Belgeselin ana mesajı ise ilk bölümün girişinde veriliyor. 27 Mayıs'ta düşen ateşin sadece Menderes'e değil ülkeye düştüğü ve bedelini Türkiye'nin ödediği vurgusu yapılıyor.
TRT-1'de yayınlanacak olan belgeselin ilk bölümünde 27 Mayıs öncesi ortaya çıkartılan suni gerilim, Menderes'in bu oyunu radyo konuşmalarıyla bozma çabaları, buradan yola çıkarak cunta oluşumlarının ne zaman başladığı ve iktidardan indirilmeye çalışılan DP'nin 1946'daki doğuşu anlatılıyor. İkinci bölümde 1946-50 arası mücadeleler ve Menderes'in Başvekilliğe getirilişi süreci işleniyor. "Peki kimdi bu Türkiye'nin yeni Başbakanı?" sorusuyla birlikte üçüncü bölümde Menderes'in çocukluk ve gençlik yıllarına dönülüyor. Menderes'in öksüz ve yetim olarak büyüdüğü çocukluk günleri, İzmir'de geçirdiği gençlik yılları aktarılıyor. Belgeselin en ilgi çekici kısımlarından biri de Menderes'in Aydın'ı Yunan işgalinden kurtarmak için gösterdiği çabaların hikayesi. Mustafa Kemal kendisini CHP Milletvekili yaptığı 31 yaşına kadar Aydın'daki 'Çiftçi Adnan Bey' portresi de bu bölümde işleniyor. Sonraki bölümlerde de Menderes'in iktidar günleri, kişiliği, Türkiye'deki dönüşüm, gelişen olayları da içine alarak irdeleniyor.
Yapımcı Sait Bey Polat yaptığı açıklamada, ''Bu çalışmamız bir insan hikayesi. Menderes sevgisi yıllar geçmesine rağmen insanların kalbinden silinmedi. Halbuki darbe dönemleri sevgiyi nefrete döndürmek için çok propaganda yapmıştı. Onu ve icraatlarını yansıtan görüntüler hep depolarda saklı kaldı. Menderes diye sadece idam sehpasındaki 'cezalandırılmış Başbakan' portresi zihinlere kazıldı. İşte biz tam aksini, yani gerçek Menderes'i ve 1950-60 arasında ülkenin dönüşümünü anlatıyoruz. Böylece 50 yıl sonra yeni jenerasyona da Menderes'i anlatmış olacağız.'' dedi.