Yeni Zelanda’nın ortalarında bir yerlerde yaşamıyor olması gereken kauri ağacının (Agathisaustralis) kütüğü bulunuyor. Etrafındaki ağaçlar su ve besinlerini neredeyse ölmüş olan bu kütük ile paylaşarak ona yaşam desteği sağlamış.
Yıllardır bilim adamları diğer canlı kalan kütükler sayesinde böyle bir paylaşım ağının varlığından şüphelenmekteydi. Ancak bu tür kaynak transferleri kanıtlanamamıştı ve diğer araştırmacıların bulguları oldukça eski ve olayın sadece küçük bir parçasıydı.
Araştırmacılar, önce Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki WaitakereRanges dağlarında bir yağmur ormanındaki yürüyüşlerinde söz konusu kütüğü buldular.
Hem dallarını hem de yapraklarını kaybetmesine rağmen yaşamakta olan bu kütük onları fazlasıyla şaşırtmıştı. Çevredeki kauri ağaçlarının bu konuda rol oynayıp oynamadığını görmek için hem kütükte hem de etrafındaki ağaçlarda gövde ve su akışını ölçtüler.
Araştırmacılar kütükteki su akışının etrafındaki ağaçlardaki su akışıyla beraber artış gösterdiğini, bu kütüğün etrafındaki ağaçlardan su aldığı anlamına geliyor, saptayarak iScience'da yayınladı. Bilim adamlarının söylemlerine göre kütük, yakınındaki ağaçlardan su ve diğer besinleri paylaşmak amacıyla greft adı verilen birleştirme parçaları oluşturuyor.
Birçok ağaç -yaklaşık 150 tür- besin alışverişinde bulunmak için aynı türün diğer ağaçlarıyla kök greftleri oluşturur. Ancak çok azı kütükleri hayatta tutabilmek için enerji harcayabilir. Bu kauri ağaçlarındaki ilk örnek.
Bu olay sonucunda araştırmacıların hala çözemediği bir sorun var. Ağacın kütük haline gelmeden önce yapraklarını kaybetmesi ve fotosentez yapamaması durumunda greftleri oluşturduğunu, sonrasında ise ağacın ana kısmı tamamen öldükten sonra kütüğün etrafındaki ağaçlardan besin ve su alımına devam ettiğini tahmin ediyorlar.
Beyinsizler