22 Kasım Diş Hekimleri Günü'nü de kapsayan 21-27 Kasım 2011 Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında yazılı bir açıklama yapan Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri, diş hekimliği alanında bilimsel olarak çok hızlı ilerlemeler kaydedilmesine rağmen halen diş ve dişeti hastalıklarının görülme oranının yüksek olduğunu belirterek, "Bu yüzden ağız ve diş sağlığının önemini etraflıca vurgulamak gerekiyor. Bu kapsamda diş sağlığımız için peynir, süt ve yoğurt tüketmeli, sağlıklı ve güzel diş etleri için de öğün aralarında elma, havuç gibi iyi yıkanmış taze meyve ve sebze yemeliyiz. Ağız ve diş sağlığımızı devam ettirmenin birinci koşulu da çürük oluşumunu önlemektir. Tüketilen şekerli maddelerin bir miktarı dişlere ve çevresindeki dokulara yapışarak kalır. Bu artık şekerin ağızdan uzaklaştırılmaması, önemli bir çürük oluşumu nedenidir. Yine çürük yapıcı bakteriler geceleri aşırı çoğaldığı için, onları besleyen ağız dokularındaki artık gıda maddeleri de gece yatmadan önce mutlaka ağızdan
temizlenmelidir" dedi.
"BAKTERİLER İÇ ORGANLARA TAŞINABİLİYOR"
Çürük oluşumunu doğru ve sağlıklı bir fırçalama biçiminin önleyeceğini de belirten yetkililer, "Dişlerin sabah ve gece yatmadan önce günde 2 kez, 3'er dakika boyunca temizlenmesi gerekmektedir. Doğru fırçalama için ağıza büyük olmayan bir fırça seçimi, floridli diş macunu seçimi, çok az miktarda diş macunu sürülmesi, lif uçlarının 45 derecelik açı ile diş etine yerleştirilerek her seferde diş etinden dişe doğru, yani fırçalamanın üst çenede yukarıdan aşağıya, alt çenede aşağıdan yukarıya, genel anlamda ise pembeden beyaza doğru yapılması gerekmektedir. Fırçanın zor uygulandığı bölgelerde diş ipi uygulanması, çürüğün oluşmasını önemli ölçüde engelleyecektir. Ayrıca 6 ayda bir diş hekimine muayene olmak, fark edilmeyen çürükler, bazı ağız dokusu hastalıkları ya da hastalık belirtilerinin saptanması ve koruyucu sağlık hizmeti verilebilmesi açısından çok önemlidir. Ağız da enfekte olmuş diş ve diş etindeki bakterilerin daha uzak dokulara ve hatta bazı iç organlara taşınabileceği gerçeği unutulmamalıdır.
Sadece genel vücut sağlığı değil, ağız ve diş sağlığının da önem taşıdığını unutmamak gerekir. Bu açıklamalar doğrultusunda uygun fırçalama alışkanlığının edinilmesi, çürüğün fark edildiğinde ve gerekli görüldüğü takdirde henüz başlangıç safhasında minik bir dolguyla tedavi ettirilmesi bile bizleri ihmal edildiğinde zamanla orantılı olarak ederi artacak olan tedavi ve protez masrafından, fazla diş ve doku kaybından kurtaracaktır. İşte bu yüzden ağız ve diş sağlığı ihmal edilmemeli, düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmelidir" diye konuştu.
Star