Ahlaki yenilenmeye ihtiyaç var

UTESAV tarafından düzenlenen “İş hayatında erdemli insan” konulu beyin fırtınası haftasonu UTESAV Genel Merkezi’nde, Akademisyenler, İşadamları ve UTESAV mütevelli Heyeti üyelerinin katılımıyla gerçekleşti

Toplantının açılış konuşmasını yapan UluslararasI Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) Başkan Yrd. Sami Yılmaz, UTESAV’ın değerler ve erdemlilik konularına odaklandığını ve bu konularda, ekonomik kalkınma ve değerler, tüketim ve değerler konularında çeşitli beyin fırtınası toplantıları ve sempozyumlar ve proje bazlı çalışmalar sürdürdüğünü belirterek ‘iş hayatında erdemli insan’ konusunda çeşitli bilimsel ve entelektüel faaliyetler yaptıklarını bildirdi.

Yılmaz, “Bugün erdemlilik konusunda düzenlediğimiz beyin fırtınası ile iş ve sosyal hayatta değerlerin ortaya çıkartılması ve medeniyetimizin bu alanda kaydettiği birikimin keşfedilerek, günümüze yeni bir üslûpla aktarılması gerekmektedir. İş hayatında özellikle erdemli olmanın, ahlâklı olmanın önemini sürekli vurgulamalıyız. Global ekonomik krizin, gerçekte aşırı hırs ve ahlâksızlık nedeni ile ortaya çıktığını dikkate alırsak bugün iş ve sosyal hayatımızın en öncelikli meselesinin aslında ahlâk ve erdem konusu olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Günümüzde aile şirketlerinde aile anayasaları oluşturuluyor. Bu yasalarda bazı değerler kurallar haline getiriliyor. Çünkü bu değerler olmadan iş hayatının sürdürülebilir olması uzun vadede mümkün değildir. Bu yüzden erdemli olmanın işhayatında hakim olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

TOPLANTININ SONUÇ BİLDİRGESİ

Toplantının ardından hazırlanan beyin fırtınasının sonuç bildirisindeki görüş ve tavsiyelerden bazıları şunlar:

1. Erdemli insan olmadan iş hayatında erdemli iş adamı ve çalışan olmaz. Konuya daha köklü bir yaklaşım gerekmektedir.

2. Dindar tüccarlar İslâm ahlâkını ilkelerini günümüz şartlarında nasıl uygulanacağı konusunda çok önemli roller üstlenebilirler.

3. İş hayatı ve erdem, tüccar ve erdemliliğin bir arada olamayacağı önyargısını İslâm ortadan kaldırmıştır.

4. Ahlâksızlık iş hayatında başarısızlığa sebep oluyor.

5. İktisadî insan rasyonel bir modeldir. Gerçek akıllı insan uzun vadeli düşünür. Müşterisini aldatmaz. Bozuk mal verdiğinde onu hemen değiştirir.

6. İş adamları para kazanmanın yanı sıra kültür ve san'atla da ilgilenmeli ve geniş bir vizyona sahip olmalıdırlar.

7. İş adamları esasında erdemli olmak istiyorlar, fakat bu konuda bilgi eksikliği var.

8. Bu bilgi eksikliklerini giderebilmek için, iş hayatına inebilecek, pratik hayatta karşılığı olabilecek uygun yöntemlerin belirlenmesi gerekiyor.

9. Güzel insan ahlâklı insandır. Güzel insan olmadan iş hayatında ahlâklı insan olunmaz.

10. Hayat bir bütündür. Hayatın parçalara ayrılmasıyla iş hayatında kapitalist ol, kendi yaşantında ahlâklı ol gibi bir yaklaşım çok yanlıştır.

11. Topluma faydalı olmak aslında kişinin kişisel, manevî tatminini de sağlamaktadır.
Yeni Asya
 

Ekonomi Haberleri