Dicle Baştürk'ün haberi:
Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, hakkında açılan üç dava için dün hakim karşısına çıktı. Altan köşesinde yazdığı “Suç”, “Ölü bir yargı” ve “Büyük Selanik” yazılarından dolayı Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davalarda savunma yaptı.
“Atatürk’ü kullanmayın” dedim
17 Kasım 2009 tarihili “Suç” başlıklı yazısıyla ilgili açılan davada suçlamaları reddeden Altan, “Sayın savcının açtığı davalarda kendimi savunmakta zorlanıyorum. Neyin suç olduğunu kavrayamıyorum. Anladığım kadarıyla Savcı Atatürk’le ilgili yazıları suç görüyor” dedi. Yazısında yer alan “baskıcı”, “benmerkezci”, “sertlik yanlısı”, “katliamları bizzat planlayan” gibi sözcükler nedeniyle yargılandığını ve Atatürk’e hakaret ettiğinin düşünüldüğünü söyleyen Altan, “Savcı, özensizliği, aldırmazlığı ve dikkatsizliği burada da gösteriyor. Bu kelimeler tırnak içinde yazılı. Bu tarifler Atatürk ile ilgili kitaplardan alıntılarla yapılmıştır. Siyasi bir figürden bahsettiğimiz için bu ifadeler hakaret değildir. Dersim katliamı ile ilgili o zamanların anılarının ve belgelerinin medyaya yansımasıdır” diye konuştu. Yazısında “Atatürk’ü kullanmayın, sömürmeyin, sonunda onu siz yıpratacaksınız” dediğini anlatan Altan “Atatürkçü değilim, ama tarihi figürlerin gereksiz yere yıpratılmasından yana da değilim” dedi.
Kim yandaş yargıdan?
Ahmet Altan, 8 Eylül 2009 tarihli “Ölü bir yargı” başlıklı yazısı nedeniyle hakkında açılan davada ise şunları söyledi: “Burada Yargıtay başkanının değil, benim yargılanmam aslında beni şaşırttı. Çünkü Yargıtay Başkanı ‘Yandaş yargıyı değil, tam, bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmak için uğraş vermeliyiz’ diyor. Buradan iki gerçek çıkarıyorum. Birincisi yargı sistemi içinde yandaş yargı var. İkincisi ise, tam bağımsız ve tarafsız bir yargı yok. Şimdi size soruyorum. Yandaş yargı kim? Bu adliyedeki hangi hâkim ve savcı yandaş yargıdan? Bana bu davayı açan savcı Yargıtay Başkanı’nda suç bulmuyor da, benim bunu eleştirmemde mi suç buluyor?”
Hakaret değil tespit
Altan, 15 Eylül 2009 tarihli “Büyük Selanik” yazısıyla ilgili savunmasında da “Bu davayı açan savcı belli ki tarih, siyaset bilmiyor ama korkarım ki hukuk da bilmiyor. Hangi yazıda önüne bir Atatürk sözü geçse dava açıyor. Tespit ile hakaret arasındaki fark konusunda hiç bilgisi yok” dedi. Yazısında Atatürk’e “diktatör” dediğini söyleyen Altan, “Siyaset bilimine göre bir lider bir ülkeyi tek başına ve ölene kadar yönetiyorsa, kararları tartışılmıyorsa ona diktatör denir. Atatürk’ün siyasi biçimi bu tarife uygundur. Bu hakaret değil” diye konuştu.
Taraf