Yeşilay Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, bir çocuğun karakterinin şekillenmesinde çevresel faktörlerin çok önemli olduğunu belirterek, öfke ve şiddet görerek büyüyen çocukların ilerleyen yaşlarında bağımlı birer birey olma ihtimallerinin yüksek olduğunu söyledi.
Aslanbaba yaptığı açıklamada, çocukların gelişiminde aile ortamının ve çevresel faktörlerin çok etkili olduğunu belirtti. Özellikle 2 yaşından itibaren anne, baba ve çocuk arasında zorlayıcı ilişkilerin yaşanacağı bir dönemin başlayabileceğini belirten Aslanbaba, “Bu dönemde anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Kontrollerini kaybedip şiddet eğilimde olan anne ve babalar unutmasın ki çocukları onları kendilerine örnek alacaktır. Bu da çocuğun şiddete, şiddet yoluyla kendini kanıtlamaya ve dolaylı olarak bağımlılıklara eğilimli bir birey olmasına neden oluyor” dedi.
“ÇOCUK ŞİDDETİ AİLESİNDEN ÖĞRENİR”
Aileden şiddet gören çocukların, büyüdükten sonra aynı şiddeti kendilerinin gösterdiğini vurgulayan Aslanbaba, aile ortamının yanı sıra çevresel faktörlerin de çok önemli olduğunu söyledi. Çocukların izlediği bir film ya da televizyon programından, parkta oynadığı oyun, okullarındaki eğitim hayatları sırasında yaşadıkları ve yaptıkları gezi ya da alışverişler sırasında gördükleri her şeyin çok önemli olduğunu belirten Aslanbaba, “İnsanoğlunun kişiliği çocuk yaşlarda oluşur. Bu nedenle çocukların küçük yaşlarda gördüğü ve öğrendiği her şey çok önemli. O yüzden ebeveynlerin çocuklarını her türlü şiddet ve olumsuzluktan korumaları ve uzak tutmaları gerekiyor” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIN YÜZDE 44’Ü ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”
Türkiye genelinde 11-16 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerine yönelik olarak yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 44’ünün şiddete maruz kaldığı sonucunun ortaya çıktığını açıklayan Aslanbaba, “Bu şiddetin yüzde 31’lik oranını fiziksel şiddet oluşturuyor. Ailede şiddete maruz kalan çocuklar, okullarda da kendi arkadaşlarına yönelik şiddet içerikli davranışlar sergiliyor. Yani aslında çocuklar ebeveynlerine gösteremediği öfkeyi kendi akranlarına şiddet yoluyla yansıtıyor. Eğer çocuklarda bu davranışlar kontrol altına alınmazsa ergenlik ve sonraki dönemlerde şiddete yönelme riski arttığı gibi, çocuklarımızda zararlı alışkanlıklara ya da bağımlılıklara zemin hazırlıyor” ifadelerini kullandı.
IHA