Aile içi tartışma, çocukta gece korkularına sebep olabilir!

Psikolojik Danışman Yasemin Yalçın Aktosun, “Ebeveynler ne surette olursa olsun çocuklarının yanında tartışmamalı. Gece korkan çocuğu azarlamak yerine ona sarılıp sevgi göstermeli.” diyor.

Emel Temizay'ın haberi:

Ebeveyn, çocuk için güven mekanizmasıdır. Anne-babanın arasında geçen tartışmalarda sesin yükselmesi, hakaret ve şiddet, çocukta tamiri zor yaralara yol açabiliyor. Bu duruma sık şahit olan çocuklarda, özellikle gece korkuları meydana geliyor.

Ayşe Hanım, 3 yaşındaki kızının geceleri korkup ağlayarak kendi odasında uyumaması üzerine pedagoga başvurur. Aile ve çocukla görüşen uzman, çocuğun anne-babasının tartışmalarından etkilendiğini görür ve çifti bir danışmana yönlendirir. Bir süre sonra küçük kızın uykusu düzene girer. Uzman Psikolojik Danışman Yasemin Yalçın Aktosun, “Çocuk anne ve babası arasında geçen tartışmalara şahit olursa ‘Şimdi bana ne olacak?’ ve tartışmalar büyüdüğünde veya arttığında da ‘Ya ayrılırlarsa?’ gibi kaygılara kapılır. Çünkü ebeveyn, çocuk için güven mekanizmasıdır.” diyor. Aktosun’a göre çocuk en sevdiği bu iki önemli insanın birbirlerine zarar verebildiğini görünce kendisi de zarar görme endişesine kapılıyor. Bu yüzden içten içe ‘Beni koruyabilecek kimse kalmadı’ düşüncesi oluşuyor. Gecelerin çocuk için yalnızlığın habercisi olduğunu dile getiren Aktosun, bu çocuklarda gece korkusunun başlayacağını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: “Tartışma içinde büyüyen çocuk, gün içinde gerilim yaşayacağı gibi, uyuduğu zaman da aynı gerilimi yaşar. Ne yapması gerektiğini ve başına neler geleceğini bilememenin kaygısıyla korkulu rüyalar görür. Bu sebeple ebeveynler hiçbir şekilde çocuklarının yanında tartışmamalı, birbirlerine veya çocuklarına karşı şiddet uygulamamalı.”

Tartışmaları çocuğun olmadığı bir alanda yapmanın önemini vurgulayan Uzman Pedagog Mehmet Teber ise “Tartışma sonrasında çocuğa bir açıklama yapmak doğru olur. Eğer bu tartışmaların sonu gelmiyorsa ailenin bu konuda yardım almasında fayda var. Tartışma sırasında çocuğu korkutan ses yüksekliği, hakaret ve şiddettir. Bunların olmadığı bir tartışma, çocuğa tartışma kültürünü öğretir. Bu nedenle yüksek sesli tartışmalar ayrı alanda yapılmalı.” diyor. Çocuğun korkulu rüyaları için de şiddet içerikli TV programı ya da bir fobi olabileceğini kaydediyor.

ÇOCUĞA ‘KORKACAK NE VAR Kİ’ DEMEYİN

Korkunun sebeplerinin araştırılmasını tavsiye eden Aktosun, şu önerilerde bulunuyor: “Çocuğa ‘korkacak ne var ki’, ‘büyütüyorsun’ gibi söylemlerde bulunmayın. Korkusunun yersiz olduğuna dair uzun ikna çalışmaları yapmayın. Çünkü bu yaklaşım çocukta ‘Korkacak bir şeyler var ki beni bu denli ikna etmeye çalışıyorlar’ düşüncesini oluşturabilir. Çocuğun yanında konuşulanlara dikkat edin. Onu olumsuz etkileyebilecek konuşmalardan kaçının. Gece korkunca azarlamayın, ona sarılın. Seyrettiği TV programlarına dikkat edin. Çocuğun anne-babası arasındaki cinsel birlikteliği görme riskini kesinlikle ortadan kaldırın.”

Zaman

Aile Haberleri