Aile içinde sağlıklı bir ilişki için tartışma gerekli midir?
Eşler arasında doğru bir şekilde tartışma olmaması, istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Yaşadığımız dünyada her evli iki insanın, her konuda daima uzlaşması ve birbirlerini anlaması mümkün değildir. Aksi takdirde hayat son derece sıkıcı hale gelirdi. İnsanlar tartışıp doğruları bularak, her ikisi içinde huzurlu olabilecek bir yolda beraber yürüyebilirler. Doğru söylemek gerekirse, İki kişinin yaşadığı aynı ortamda anlaşmazlıkların çıkmaması normal değildir.
Eşler arası ilişkilerin sağlıklı yürüyebilmesi için, çiftlerin tartışmaya da ihtiyacı vardır. Eşler tartışamazlarsa endişe ve kaygılarını başka nasıl ifade edebilecekler? Bunun yolu elbette ki doğru zamanda ve doğru şekilde tartışarak olmalı. Aksi takdirde eşlerin birbirlerini anlamadıkları ve kendilerini yalnız hissettikleri için, içine kapanık, durağan, dışa kapanık bir şekilde yaşamaları kaçınılmaz hale gelir. Asıl tehlike de o zaman başlar.
İnsanların farklı düşünceleri nedeniyle tartışmaları, farklı olan kişiliklerini korudukları anlamına gelir. Ancak tartışmalar usulden hale gelip, kavgalara dönüştüğünde, karşılıklı suçlamalar, tehditler, kişiliğe yönelik saldırılar, genellikle aile içi huzur ve mutluluğa geri dönüşü olmayan zararlar verir.
Eşler sorunlarını tartışarak, olgun bir şekilde ele alabildikleri ölçüde aile bağları kuvvetlenir. Bu süreci yaşayarak başarabilirler. Bireysel farklılıkların veya fikir uyuşmazlıklarının olması, eşleri kızdırsa ve hayal kırıklığına uğratsa bile, beraber yaşayan eşlerin sorunlarını konuşmayı başarabilmeleri, aralarındaki farklılıklar dolayısıyla birbirlerinden öğrenebilecekleri çok şeylerin var olduğunun da göstergesidir.
Küçük tartışmaların, aile hayatınızı güçlendirmesi için, problemleri birbirinizi incitecek şekilde, yeni problemler üstüne eklemeden çözmeniz önemlidir. En sert tartışmaları dahi şahsileştirmeden, tartışılan konu üzerinden sürdürmeniz sorunlarınızın çözümü üzerinde olumlu etkiler yapacaktır.
Tartışmalarınızda ses tonunuza dikkat etmeniz çok önemlidir. Çünkü bağıran birisi, normal ses tonu ile konuşana göre, daha az dinlenir. Bağırarak kendinizi dinlettireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Eşiniz bağırarak konuşuyor olsa bile, ona tekrar bağırarak cevap vermeniz gerekmiyor. Alçak sesle konuşmak, kişilerin sese tepki vermek yerine, konuya odaklanmalarını mümkün kılar.
Haklı olduğunuzu saldırarak, etrafı kırıp dökerek savunmaya kalkışmanız kavgayı körükler. Gerilimi yükseltmek yerine, eşinizden daha fazla bilgi ve ayrıntı talep edin. Eşinizin şikâyetlerinde haklılık payı olabileceğini düşünün ve onu anlamaya çalışın.
Tartışmalarınızda "Her zaman" ve “Asla” gibi genel ifadeler kullanmakla netice alamazsınız, yaptınız doğruda değildir. Siz de şikâyetlerinizi eşinize ifade ederken, genellemeler yerine, ne söylemek istediğinizi net olarak anlatabilirsiniz.
Önemli olan “haklı olmak değil,” mutlu ve huzurlu yaşamaktır.