Aile kavramı masaya yatırılıyor

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, din, gelenek ve modernite bağlamında aile konusunu masaya yatırıyor.

Toplumun en küçük yapısı olan ailede neler oluyor? Mendil satarak para kazanması istenen, istismar edilen ya da televizyona emanet edilen çocuklar, sarsılan değerler, çatırdayan yuvalar ve boşanan çiftler, cinayete varan aile içi şiddet.. Bütün bunlara durup seyirci mi kalacağız? Yoksa dünyanın önde gelen fikir adamları ve aydınları ile sorunları tespit ederek, çözüm organlarını bu önemli meseleye dahil ederek çözüm mü arayacağız?

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) bünyesinde yer alan KADİP ve Kadın Platformu, aileyi din, gelenek ve modernite bağlamında bir değer olarak masaya yatıracak. 5 kıtadan 42 ülkenin 100'ü aşkın katılımcısıyla renklenecek konferans, aileyi 30 farklı başlık altında tartışacak.

“Din, Gelenek ve Modernite Bağlamında Bir Değer Olarak Aile” isimli konferansta; çok kültürlülük, yoksulluk, eğitim, sokak çocukları, medya, aile danışmalığı, aileye ilişkin devlet politikaları, göç, din ve çok eşlilik ve evlilik gibi konular “aile” kavramı ve kurumu derinlemesine irdelenecek. 

Bu bağlamda gelenekten moderniteye geçiş sürecinde dünya kültürlerinde ailelerin kazandığı ve kaybettiği ortak değerler ele alınarak, farklı perspektifler ve yaklaşımlar ışığında sıcak tartışma konularını gündeme getirilip sağlıklı toplumlar ve kamu alanına dair siyasi düzenlemeler için bir yol haritası çizilmesi hedefleniyor.

 Tebliğci ve müzakereci ülkeler: 5 kıta 42 ülke

 Asya'dan tebliğci ülkeler, Hindistan, Çin,  Japonya, Rusya, Endonezya,  Singapur, Malezya. Müzakereci ülkeler: İrak, Bangladeş, Moğolistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Tayland, Tayvan, G. Kore.

 Avrupa'dan tebliğci ülkeler, İngiltere, Almanya , litvanya, Romanya, Arnavutluk,Polonya. Müzakereci ülkeler: Müzakereci: Fransa, Hollanda, Danimarka, Belçika, Ukrayna, Avusturya, İtalya, Bosna

 Afrika'dan tebliğci ülkeler, Kenya, Senegal,  G. Afrika. Müzakereci ülkeler: Müzakereci: Mısır, Nijerya, Fas.

 Kuzey Amerika'dan tebliğci ülkeler, Kanada, USA eyaletler (1), müzakereci ülkeler: USA eyaletler  (8 )

 Güney Amerika'dan tebliğci ülkeler, Brezilya, Venezuella, müzakereci ülke Arjantin.

 Okyanusya'dan tebliğci ülke Avustralya, müzakereci ülke ise Yeni Zellanda.

 Her ülke belirlenen konularda partner kuruluşlarla birlikte yerel konferanslar düzenliyor. Bu konferanslar neticesinde seçilen akademisyenler, finali Türkiye’de olan “Din, Gelenek ve Modernite Bağlamında Bir Değer Olarak Aile” konferansına katılacaklar.

Konferansın Bilim Heyeti’nde;  Dr. Faruk Tuncer, Ali Bulaç, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Allan Carlson, Prof. Dr. Paul Weller, Yusuf Karabulut, Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Doç. Dr. Ali Murat Yel, Prof. Dr. Thomas Michel,  Prof. Dr. Recep Kaymakcan, Doç.Dr. Adnan Aslan, Doç.Dr. Ayhan Tekineş, Yard. Doç. Dr. Ahmet Faruk Kılıç, Doç. Dr. Muhyiddin Akgül, Prof.Dr. Hayrettin Karaman, Prof.Dr. Faruk Beşer, Dr. Hamdullah Öztürk, Prof. Dr.   Suat Yıldırım ve Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç yer alıyor.


Konferansın Proje Danışmanları ise şöyle:


Prof. Dr. Paul Weller Derby Üniversitesi-İngiltere

Prof. Dr. Allan Carlson Amerikan Rockford Enstitüsü Başkanı

Doç. Dr. Ayşen Gürcan         Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü

Dr. Ergün Yıldırım     Yıldız Teknik Üniversitesi

Emel Yıldırım             Psikolog        

Fatma Taş       NLP Uzmanı-Aile Danışmanı          

Leyla İpekçi    Gazeteci-yazar          

Nazife Şişman            Sosyolog-yazar

Necla Koytak             Kadından Topluma Eğitim Grubu – Eğitimci

Mustafa Şen   Genar Yönetim Kurulu Başkanı

Ayşe Sucu      Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Müdürü

 


Beklenen Makalelere Önerilen Yaklaşımlar


a.   Antropolojik- Etnolojik: Tarihten günümüze gelenekte ve modernitede “aile” kavramının tasviri

b.   Sosyolojik Açıdan Anafikir: Sosyal anlamda aileye bakış açıları

c.   Dini Açıdan Anafikir: Farklı dinlerin ve mezheplerin konuya bakış açıları

d.   Hukuki Açıdan Anafikir: Hukuki anlamda modern dünyanın aileye bakışı. Gelenekten moderniteye sürecin tartışılması. Geleneksel aile ile nasıl bir ilişki kuruldu ya da kurulamadı?

e.   Etik Açıdan Anafikir: Değerler sistematiğinin altüst olduğu bir dönemden geçerken aileye yüklediğimiz anlam ne olmalı? Geleneksel aileden modern aileye miras kalan şeyler nelerdir? Değerler sistematiği açısından aile nasıl bir alan oluşturur?

f.   Psikolojik Açıdan Anafikir: Aile kavramı birey tarafından nasıl algılanıyor? Birey ailenin farklı yönlerinden psikolojik olarak nasıl etkileniyor?

g. Demografik Açıdan Anafikir

 

Temel Konferans Temaları


“Yeniçağ”da Türkiye’de ve Dünyada Aile

Aile ve Toplumun “Doğal” Dayanakları

Ebeveyn -Çocuk İlişkisi

Aile ve Evlilik Kavramı

“Kadın Kimliği” Açısından Aile

Kitle İletişim Araçları ve Aile

Eğitim/Öğretim ve Aile

Ahlaki Açıdan Medya ve Aile

Çok Kültürlülük ve Aile

Din ve Çokeşlilik

Din ve Kadın Hakları

Tüketim Alışkanlıkları ve Aile

Dünyeviliğin Aile Yapısı Üzerindeki Etkileri

Aileye İlişkin Devlet Politikaları ve Hukuki Problemler

Avrupa Birliği Politikaları Çerçevesinde Aile

Aile üzerinden “Hayata Saygı”

Cinsel Özgürlük ve Aile

İnsan Doğası ve Aile

Aileyi Etkileyen İdeolojik Akımlar

Göç, Etnisite ve Aile

Bakımevleri ve Aile

Toplumsal Psiko-Hijyen ve Aile

 Aile Danışmanlığı

Sokak Çocukları Ve Ailenin Önemi

Özürlülük/Üstün zekâlılık Problemi ve Aile

Aile ve Şiddet

Nüfus Politikaları ve Aile

 Ekonominin Araçları ve Aile

Yoksulluk ve Aile

Mekân ve Aile Yapısı Arasındaki İlişki

 

Takdim ve Yayınlama İlkeleri


Katılımcılar (yaklaşık 300 kelimeden oluşan) bir taslak(abstract) ve kişisel biyografilerini 30 Mart 2010 tarihinden önce, 5000-10000 kelimeden oluşacak makalelerini 30 Temmuz 2010 tarihine kadar konferans koordinatörüne iletmelidir. Makaleler elektronik postaya eklenti yoluyla coordinator@idpfamilyconference.org adresine gönderilmelidir. Denetim kurulu makaleleri inceleyecek ve (eğer gerekirse) katılımcılardan değiştirmelerini talep edecektir. Konferans tertip heyeti belirtilen tarihten önce iletilmeyen ve/veya denetim kurulunun belirlediği değişiklerin yapılmadığı makaleleri eleme hakkına sahiptir. Kabul edilen makaleler web-sitesinde yayınlanacaktır. Konferansın detayları ilgili ayrıntılı bilgi www.idpfamilyconference.org web-sitesinde yer alacaktır. Kabul edilen bütün makaleler konferansta sunulacaktır. Gelen bütün katılımcılara, tebliğ edilecek makaleleri konferans öncesi dağıtılacaktır. Konferansta sunulan makaleler yeniden gözden geçirilip Konferans Tutanakları şeklinde basılacaktır. Çalışmalarının basılmasını istemeyen veya daha önceden basılması için farklı bir yer ile anlaşan yazarların Konferans Koordinatörünü önceden bilgilendirmesi rica olunur. Konferansta sunulan bütün makaleler kabul olunursa bir akademik dergide basılacaktır. Konferans Komitesi taslak (abstract) ve makale teslim tarihlerinin uzatılması halinde katılımcıları bilgilendirecektir. Ayrıca makale yazarları sunum esnasında gerekli olacak ekipmanı bildirmekle yükümlüdür. Konferans Koordinatörü talepleri karşılamak için elinden geleni yapacaktır.


Taslak (Abstract) ve CV’ler


300 kelimeden oluşacak taslak net bir şekilde, amacı, alanı, ve metodu anlatacak şekilde hazırlanmalıdır. Bu, çalışmayı gereksiz eleştirilerden korumanın en etkili yoludur. Okuyan kişi makalenin argümanını ve konferansla ilişkisini net bir şekilde anlamalıdır. Gönderilen özgeçmişlerde gerekli bütün iletişim detayları ve geçmiş veya gelecek çalışmaları yazılı bulunmalıdır.


Konferansın Uygulama Biçimi


Birinci gün öğleye kadar sürecek protokol konuşmalarının ardından yapılacak iki oturum ile birlikte, ikinci ve üçüncü günde üçer oturum olmak üzere, toplam otuz  konuşmacının tebliğ sunması öngörülmüştür. Her oturumun ardından yapılacak onar dakikalık müzakereler için, müzakerecilerin önceden hazırlanarak gelmesi sağlanacaktır.  Bu yolla toplamda yetmişi aşkın yerli ve yabancı akademisyenin aktif katılımı hedeflenmektedir.


Telif Ücreti


Konferansta tebliğ sunacak katılımcılara her makale için 500$ telif ücreti,  müzakereci olarak katılacaklara ise yol ve barınma giderleri organizasyon tarafından takdim edilecektir.


Konaklama Ulaşım Bilgileri


Konferans Türkiye’de, İstanbul’da gerçekleştirilecektir. Konaklama, ulaşım bilgileri konferans web-sitesinde yer alacaktır. Tebliğci davetlilerimizin ulaşım, yemek, planlanmış gezi masrafları organizasyon komitesi tarafından karşılanacaktır.

Web-sitesi Ayrıntılı bilgi için lütfen web-sitemize bakınız: www.idpfamilyconference.org


Konferans tarihi ve yeri 

23-25 Kasım, 2010

WOW İstanbul Otel ve Kongre Merkezi, İstanbul
Bugün

Aile Haberleri