Lübnan Ghirass Toplum Gelişimi Kurumu ve İHH İnsani Yardım Vakfı ortaklığıyla düzenlenen ve 2 gün sürecek olan "2’nci Aile Hayatı Konferansı" başladı.
"Anlattığımız Hikâyeler" Tema’sı ve ailenin toplumdaki öncü rolüne dikkat çekmek amacıyla düzenlenen konferansta, kadının iyi bir yaşam sürmek için çekip çevirdiği aile hayatıyla ilgili gerçek deneyimler ve hikâyeler sunuldu.
Yaklaşık 40 ülkeden katılımcının olduğu programın açılışında konuşan AK Parti Sinop Milletvekili ve Lübnan Dostluk Grubu Başkanı Nazım Maviş, Üstad Bediüzzaman’ın Müslümanlar için 3 düşman olarak nitelediği cehalet, tefrika ve fakirlik ilkelerine vurgu yaptı.
Üç çözüm önerisi sunuyor
Maviş, "Bu konferansı, sivil hareketliliğin güçlenmesi açısından oldukça önemsiyorum. Hükümetlerden bağımsız olarak sivil inisiyatifleri güçlendirmek bizim arzu ettiğimiz şeylerden bir tanesi. Burada ortak bir duyarlılığı inşa ediyoruz. Hepsinden önemlisi ümmet olarak kendi sorunlarımızı kendi basımıza konuşuyoruz. Büyük İslam âlimi Bediüzzaman Said Nursi, Müslümanların üç temel probleminin olduğunu söyleyerek bunlara üç çözüm önerisi sunuyor. Cehaletle mücadeleyi ilim ve medreseyle yapmamız gerektiğini, fakirlikle mücadele için de fen ve sanat ile yapılacak olan kalkınmalarla mücadele edilmesini, tefrika ile mücadelede ise ümmet bilinciyle hareket edilmesini tavsiye ediyor. İslam coğrafyasında çok büyük dramlar yaşanıyor. Bunu değiştirmek bizim elimizde. Müslüman kimliğimizle hareket ettiğimiz takdirde teröre, çatışmaya hep birlikte ‘dur’ diyebileceğiz. 100 yıldır maruz kaldığımız bu dram karşısında maalesef ki merkezde aile bulunuyor. Bu yıkımın da en büyük yükünü kadınlar taşımak zorunda kalıyor. Biz artık kadınlarımızın dul, çocuklarımızın ise yetim ve öksüz kalmasını istemiyoruz."
Rusya’da evlenenlerin yüzde 70’i boşanıyor
Programda bir konuşma gerçekleştiren Moskova müftüsü Şeyh Ildar Alyautdinov ise şunları kaydetti: "Moskova Müslümanları adına sizi selamlıyorum. Rusya’da evlenenlerin yüzde 70’i boşanıyor. Çünkü aile kavramını bilmiyorlar. Fakirlere, mazlumlara, dul ve yetimlere bakmamız gerektiğini unuttuk. Bu sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı ve gençlerimizi İslam ahlakıyla yetiştirmeliyiz. İslamiyet’in değerleriyle uzaklaşmamalıyız."
Nizamettin Aşkın-İLKHA