'Aile okuluyla daha sağlıklı iletişim kurmayı öğrendik'

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aile irşat bürolarına birçok sosyal mesele aktarılıyor.

Beykoz Müftülüğü sorulara daha sağlıklı cevaplar verebilmek için uzmanların katıldığı bir 'aile okulu' düzenledi. 80 kişinin katıldığı seminerlerde önemli mesafeler de alındı. Seminere katılanlar, 'Aile hayatımız düzene girdi, daha sağlıklı iletişim kurabiliyoruz artık.' diyor.

Beykoz Müftülüğü bir ilki gerçekleştirerek her hafta psikologlarla kadınları bir araya getiriyor. Beykoz Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun düzenlediği aile okulu seminerlerinde aile içi iletişimsizlik, ergenlik sorunları, çocuklarda gelişim, çocuklara temel alışkanlıklar kazandırma yolları, ailede sevgi dili gibi birçok konu ele alınıyor. Her hafta başka bir psikolojik sorunun da işlendiği projeye kadınların ilgisi yoğun. Öğrenci titizliğiyle notlar tutan, araştırmalar yapan 80 kişilik grubun seminerlere katılma amaçları da birbirinden farklı. Seminerde torunuyla anlaşamadığını düşünen babaanneleri, eşini tanımaya çalışan yeni evlileri ya da kayınvalidesiyle geçinmenin yollarını arayanları görmek mümkün. Beykoz İlçe Vaizesi Ayşenur Kapusuz, psikolojik hizmet fikrinin aile destek konferansları neticesinde ortaya çıktığını belirtiyor. Bu nedenle seminerde anlatılacak konular en çok danışılan sorunlar esas alınarak hazırlanmış.

Aile okulunda seminer veren uzman psikolog Farika Teymur Artır, derslere katılanların birçok sorunla mücadele etme yöntemini kavradığını ve çocukluktan başlayarak aşamalı olarak insan psikolojisini öğrendiklerini belirtiyor. Aile okulunun psikolojik sorunların anlaşılmasında katkısının olduğunu söyleyen Artır, "Seminere gelenler her hafta ailelerinde yaşadıkları sorunları tanımlamada yeni yöntemler ediniyor. Çocuğuyla ilgili şikayeti olan bir anne çocuklukta kritik dönemleri öğrendiğinde ona nasıl yaklaşacağını fark ediyor. Seminerlere bir çeşit koruyucu hekimlik de diyebiliriz." diyor. Psikolog Beyza Akınal ise, grubun öğrenme heyecanından duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Akınal, "Her hafta dersten sonra sınıftakilerle kişisel sorunlarıyla ilgili sohbet ediyoruz. Bir önceki seminerde öğrendiklerini uyguladıklarını ve sorunlarını çözdüklerini anlatıyorlar. Bu geri dönüşler bizim amacımıza ulaştığımızı gösteriyor." diye konuşuyor.

Sonuçlar olumlu

Beykoz Ortaçeşme Kız Kur'an Kur-su'nda gerçekleşen seminerlere katılanlar ise hizmetten duydukları memnuniyeti dile getiriyor. Gündelik hayatta ekonomik nedenlerle psikologlarla görüşme imkânı bulamadıklarını belirten katılımcılar, öğrendiklerini uygulamaya başlamanın mutluluğunu yaşıyor. 43 yaşındaki Emine Şahin, ergenlik dönemindeki oğluyla yaşadığı sorunları çözdüklerini söylüyor. Şahin, "Oğlum ilk zamanlar nereye gittiğimi sorguluyordu. Şimdi ben öğrendiklerimle onun davranışlarının nedenlerini çözdükçe o da mutlu oluyor. Artık her hafta beni seminere o getiriyor. Onunla nasıl iletişim kuracağımı biliyorum. Aile hayatımız düzene girdi." diyor.

Aile içi iletişimin evliliğinin ilk yıllarındayken önemli olduğunun farkına varan Öznur Çelik ise, mutluluğunu koruyabilme yollarını öğrendiğini vurguluyor. 23 yaşındaki Çelik, "Henüz çocuğumuz yok ama küçük bir kardeşim var. O büyürken bazı sorunların farkına varamamıştım. Şimdi seminerlerde hamilelikten başlayarak bir insanı tanıyoruz. Dolayısıyla kendimizi ve eşimizi de tanımış oluyoruz. Doğacak çocuğum için büyük bir yatırım yaptığımı düşünüyorum, anne olmayı öğreniyorum." şeklinde konuşuyor.

Katılımcılar arasında aile okulunda öğrendiklerini çevresiyle paylaşanlar da var. Sabriye Altunkaya, seminer konularını her hafta ailesini bir araya toplayarak anlattığını, öğrendiklerinden küçük notları kolay okunacak yerlere astığını söylüyor.
Zaman

Toplum Haberleri