Burcu Öztürk'ün haberi:
Çocuğun ilgi ve yeteneğine göre bir meslek seçebilmesi ailenin doğru yönlendirmesinden geçiyor. Görsel, işitsel ve dokunsal hafıza türüne göre kendini geliştiren çocuk, meslekte başarıyı yakalıyor.
Meslek tercihinde en önemli faktör, ilgi ve yeteneklere göre en uygun mesleğin seçilmesi. Uzmanlar bu noktada en büyük görevin ailelere düştüğünü söylüyor. Ebeveynlerin, çocuğun kendisini ve var olan seçenekleri tanıyıp isabetli bir eşleşme yapmasına yardımcı olması gerekiyor. Bu rehberlik çalışmaları ise çocukluktan itibaren başlıyor. Meslekî yönlendirmenin birdenbire ortaya çıkan bir şey olmadığını söyleyen Uzman Psikolog Hakan Kızıltan, “Bu yönlendirme adım adım hazırlanılması gereken bir durum. Anne ve babalar, çocuklarına belli bir tercihi ya da mesleği dayatmaktan ziyade seçenekleri göstermeli ve kendisini tanımasını sağlamalı.” diyor.
Pedagog Ali Çankırılı, çoğu anne-babanın çocuklarının yetenekleri ve zeka düzeyleri konusunda gerçekçi olmadıklarını söylüyor. Ailelerin, çocuklarının yeteneklerini abarttıklarını ya da yeteneklerinin üstünde başarı beklediklerini dile getiren Çankırılı, “Sınıf öğretmenleri ve psikolojik danışmanlar, çocukları mesleğe yönlendirmede daha gerçekçi davranıyor. Ancak anne-babalar çoğu zaman mesleğe yönlendirme konusunda eğitimcilere güvenmek yerine kendi görüş ve tercihlerine göre hareket ediyor. Kendi gerçekleşmemiş hayallerini çocukları üzerinden gerçekleştirmek istiyorlar.” diyor. Anne ve babaları, çocuklarını sevmediği bir mesleğe zorlamaması konusunda uyaran Çankırılı, “Ebeveyn, çocukların tecrübelerinden faydalanmasını sağlamalı ama dayatmadan kaçınmalılar.” şeklinde konuşuyor.
ÇOCUĞUN HAFIZASI MESLEĞİNE İŞARET EDİYOR
Ankara Helpa Akademi Genel Koordinatörü, Klinik Psikolog Gülşah Sam Orhan da çocuğun hafıza türünün başarılı olacağı mesleğin işaretçisi olduğunu söylüyor. Orhan, çocukların meslekte başarılı olabilmesi için okul kayıt döneminde işitsel, görsel ve dokunsal hafızalarına göre sınıflandırılması gerektiğini söylüyor. Bu eğitim modelinin Avrupa ülkelerinde kreşte başladığını ifade eden psikolog, görsel öğrencilerin uzmanlaşacağı alanları, görsel sanatlar, bilgisayar, yazılım mühendisliği, mimarlık, dekorasyon, televizyon, ressamlık, grafikerlik, reklamcılık, moda tasarımcılığı şeklinde sıralıyor. İşitsel öğrencilerin uzmanlaşacağı alanların işitsel hafıza tiplerine uygun olması gerektiğini dile getiren Orhan, “Örneğin pek çok kişiyi rahatsız edebilen bir makine sesi, işitsel bir insana bir şarkı gibi gelebilir, iletişimle ilgili konular, avukatlık, öğretmenlik, halkla ilişkiler, radyo, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, tercümanlık ve yöneticilik bu meslekler arasındadır.” diyor. Orhan, dokunsal öğrencilerin uzmanlaşacağı alanların, beden eğitimi öğretmenliği, tıp, diş hekimliği, aşçılık, çevre mühendisliği gibi doğayla özdeş, hareketli mesleklerin tam bu sınıfa hitap ettiğini kaydediyor.
Zaman