Milli Eğitim Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı dershanelerin temsilcileri ile Bakanlık binasında bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avcı, çok verimli ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, dershane temsilcilerinin kaygılarını, eleştirilerini ve önerilerini kendilerine ilettiğini dile getirdi.
Avcı, "Kaygılarını bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz. Eleştirilerini açık yüreklilikle bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyoruz. Özellikle somut, net ve ayağı yere basan, Türkiye'deki eğitim gerçeği ile çakışan önerileri için de ayrıca çok teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.
Görüşmede, ilk olarak dershanecilik sektörünün doğuşu, gelişimi ve bugünlerine ilişkin temel tespitlerin, karşılıklı olarak paylaşıldığını aktaran Avcı, şunları kaydetti:
"(Bu sektör nereden başladı, hangi ihtiyaçlar neticesinde bugünlere gelindi, bu ihtiyaçların bugün bir karşılığı var mı) gibi konuları karşılıklı olarak açık yüreklilikle konuştuk. Onun dışında bu süreç, nasıl işlerse bütün paydaşlar için en olumlu sonuçları doğurur, o konulardaki önerileri görüştük. Burada genellikle sadece dershane sahiplerinin bu konuyla ilgili görüşleri kamuoyunda konuşuluyor. Ama sektörde çalışan öğretmenlerin, diğer yardımcı elemanların somut durumları, sorunları, bu süreçte onlarla ilgili alınması gereken tedbirler gibi kamuoyunda nedense başka konuların içine karıştırılmasıyla görmezlikten gelinen veya üstü örtülen pek çok teknik, ama önemli konuyu da bu vesile ile görüşme fırsatı bulduk.
Bunun dışında bugüne kadar dershanelere giden öğrencilerin, bundan sonraki durumu, özellikle mezun olan öğrencilerin bu süreçte, nerede, nasıl takviye edilebilecekleri gibi sürecin gerçekten sağlıklı bir biçimde ve bütün paydaşların maksimum, olabildiğince yararına nasıl yürütülebileceği konusunda çok olumlu bir görüşmemiz oldu. Onun için tekrar arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum."
Avcı, "Bundan sonraki aşamalarda da arkadaşlarımız, kamuoyuyla zannediyorum bu görüşlerini, değerlendirmelerini, önerilerini paylaşacaklardır. Biz notlarımızı aldık ve gördük ki çok uygun bir süreç başarıyla sonuçlanacak gibi görünüyor inşallah" diye konuştu.
Dönüşümün gerçekleşeceğine inancım arttı
Özder Genel Başkanı Ahmet Akça da dönüşüm sürecinde görüşlerini aldıkları için bakanlığa teşekkürlerini iletti. Dershanecilik sektörünün uzun yıllardır tartışılan bir konu olduğunu ifade eden Akça, 'Ne olursa olsun bu sektör devam etsin gibi bir düşüncemiz yok. Toplumun, gençlerin yararına olacak şeyleri bugüne kadar destekledik. Bu süreçte de illa dershanecilik de devam etsin diye bir talebimiz yok. Bu dönüşüm sürecinde, dershanecilik sektöründe oluşmuş birikim, tecrübe, sermayeyi format değiştirerek milli eğitim sisitemine entegre edebilir miyiz, bu bağlamda hükümetimizin, bakanlığımızın okula dönüşüm projeleri kapsamında açık lise formatında yeni bir özel statülü okul oluşabilir mi, o anlamda biz arkadaşlarımızla çalışma yaptık, bakanımıza sunduk' diye konuştu.
Buradan güzel neticeler çıkacağını belirten Akça, 'İlla bizim kazanmamız değil, toplumun kazanması, insanların kazanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugünkü görüşmede bütün mağdur edilmesi muhtemel kesimlerin, velilerin, öğrencilerin, çalışanların mağdur olmayacağı noktada uzlaşabileceğimizi, dönüşümün gerçekleşeceğine inancım arttı' dedi.
'Bundan asla az olmaması gerekir'
Açıklamaların ardından gazetecilerin soruları da yanıtlandı. 'Dershane olarak talepler ne yönde?' sorusunu yanıtlayan TÖDER Başkan Yardımcısı Taşel, dershaneciliğin bir ihtiyaç olduğunu ifade ettiklerini belirtti. Dönüşümün velilerin, öğrencilerin yararına gerçekleşmesi yönünde düşüncelerini aktardıklarını da söyleyen Taşel, şunları kaydetti:
'Açılabilecek liselerin birden fazla devre okutabilmesi gerektiğini ifade ettik. Normal okullarda 40 saatlik ders programı vardır, buradaki ders programının 20 saatle sınırlı tutulmasını ve akademik liselerin aynı zamanda üniversitelerin bir ön hazırlık lisesi görev yapmasını istedik. Bunun yanı sıra özellikle meslek liselilerin de buradan yararlanması için ek programlar uygulanması gerektiğini ifade ettik.'
Özel etüt eğitim merkezleri ücretli olmaz
'Açık lise formülü dışındaki önerileri dershane temsilcileri nasıl buldu?' sorusunu yanıtlayan Bakan Avcı, görüşmenin ana çerçevesinin dönüşüm sürecinde paydaşların, ilgili kesimlerin bu konudan nasıl etkileneceği, bu süreç nasıl yönetilirse ilgili paydaşların maksimum fayda sağlayabileceği olduğunu söyledi.
Avcı, 'Üzerinde temel olarak anlaştığımız konu bunun bir dönüşüm süreci olduğu, bunun bir kapatma süreci değil, dönüşüm süreci olduğu. Bu sürecin sektörlerden gelen önerilerle birlikte değerlendirildiğinde çok başarılı sonuçlar verebileceği konusunda da bir anlayış birliğimiz var' diye konuştu.
Özel okula dönüşme konusunda mevcut koşullarda, standartlarla dershaneye dönüşebilecek özel okullarla ilgili bir sorunun görünmediğini ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu, sektör içinde küçük bir bölümü oluşturuyor. Geri kalanların da büyük ölçüde bizim "açık lise" dediğimiz, arkadaşlarımızın "akademik lise" dediği, bana daha olumlu geldi bu adlandırma, akademik lise düzenlemesiyle belli bir sürede bu geçişin daha sağlıklı işletilebileceği konusunda da bir anlayış birliğimiz var. Ancak bu geçiş sürecinin zamanlaması, süresi ve kimin bu kurumlardan hangi koşullarda hizmet alabileceği, hangi öğrencilerin hizmet alabileceği gibi hususlarda da önerilerini aldık. Bunlar da bizim açımızdan olumlu, değerlendirilmesi gereken öneriler görüldü."
AA