Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu 800 yıla yakın bir süre Endülüs medeniyetine ev sahipliği yapan İspanya’nın Sevilla kentinde başladı. Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından düzenlenen sempozyuma Türkiye, İspanya ve farklı ülkelerden 100’e yakın akademisyen katıldı.
TÜM İNSANLIĞA HİTAP EDEN BİR DİNİMİZ VAR
Sempozyuma ev sahipliği yapan TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz açılışta yaptığı konuşmada, sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa hitap eden bir dinin mensupları olarak insanlığa söyleyecek sözleri olduğunu bu sebeple bu sempozyumu düzenlediklerini söyledi.
MEDENİYETLER COĞRAFYASI
İnsanlığın ortak iyiliği ve geleceğini inşa etmek adına gemileri yeniden yakmaya ihtiyaç olduğunu belirten Öksüz, yeryüzündeki kanı Endülüs ruhunun durdurabileceğini kaydetti. Öksüz bu sebeple medeniyetler ittifakı ve birlikte yaşama konusunu, farklı bölgelerden gelen akademisyenler ve konunun uzmanlarıyla, birlikte yaşama kültürünün tarihi bir örneği olan Endülüs medeniyetinin coğrafyasında müzakere etmeyi amaçladıklarını belirtti.
SREBRENİTSA’YI HATIRLATTIK
Sempozyumun teması ile mekanı mana ve mantık itibariyle örtüştürmek istediklerini dile getiren Öksüz, "Örneğin geçtiğimiz yıl Bosna’da, eğer bir barıştan bahsedeceksek; demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden Avrupa’nın göbeğindeki Srebrenitsa katliamını unutmamız mümkün değildi. Gittik orada Aliya İzzetbegoviç’in mekanında özgürlüğü ve barışı müzakere ettik" dedi.
BİRLİKTE YAŞAMAK BURADA KONUŞULMALI
Öksüz, Endülüs’ün de dünya tarihinin en kadim medeniyetlerinden bir tanesinin inşa edildiği bir yer olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Endülüs’te, 800 yıl farklı dinlerdeki insanlar birlikte, barış içerisinde yaşamışlardır. Daha sonradan, insanların inançları, kültürleri ve kökenleri temelinde körüklenen ayrışma ve çatışma tezahür etmiş ve Endülüs medeniyeti mahsunluğa gark olmuştur. Biz de dünyada medeniyet ve birlikte yaşamayı konuşacaksak burada konuşalım istedik."
Ortak değer üretiliyor
Dünyada katliam ve çatışmaların doruğa ulaştığı bir dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönemin İspanya Başbakanı Zapatero ile “Medeniyetler İttifakı” projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Evecit Öksüz, medeniyetler ittifakı ile dinlerarası diyalog kavramlarının da zaman zaman karıştırıldığını söyledi. İkisinin bambaşka şeyler olduğunu vurgulayan Öksüz, "Dinler arası diyalog her dinden birer bukle alarak yeni bir din icat etme girişimidir ki biz bunu şiddetle reddediyoruz. Medeniyetler ittifakı ise medeni olmaktan ve o medeniliğin kolkola girip insanlık için ortak değer üretmesinden müteşekkildir” şeklinde konuştu.
Yeni Şafak