Burcu Öztürk - Nalan Kaya'nın haberi:
Yüz yüze iletişimin kişiye kendini değerli hissettirdiğini belirten uzmanlar, sevdikleriniz için teknolojiye biraz ara vermeyi tavsiye ediyor.
Teknoloji artık hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Öyle ki evde, yolda, otobüs ve metrolarda herkes başını önüne eğmiş cep telefonu ile ilgileniyor. Gelişen teknoloji ile “akıllı” sıfatını da alan bu telefonlar, uzak-yakın iletişim sağlamanın dışında her işe yarıyor. Uzmanlar, telefonun artık amacı ötesinde kullanılmaya başladığını belirterek insani ilişkilerin yara aldığına dikkat çekiyor.
İnsanlar adeta telefonları yanında olmadığında kendilerini güvende hissetmemeye başladı. İletişim aracı olmaktan çıkarılan telefonlara karşı artık bağımlılık oluşmuş durumda. Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aile danışmanı Efkan Yeşildağ, bu durumun iş hayatımızı kolaylaştırdığını ama aynı zamanda sosyal hayatımızın kalitesini düşürdüğüne vurgu yapıyor. Telefona verilen değerle insanın insandan uzaklaştığına değinen Yeşildağ, “Bu lüksü çok hoyratça kullanıyoruz. Çünkü bizim aslında en kıymetli sermayemiz olan zamanı, kötü kullanmamıza sebep oluyor. Gereksiz konuşmalarla zamanımızı tüketmemize ve enerjimizi harcamamıza sebep oluyor.” diye konuşuyor. Aile danışmanı, “Yanımızda bulunan insanların kıymetini bilemiyoruz. Bu yüzden içinde bulunduğumuz anı da iyi değerlendiremiyoruz. Hiçbir şey yüz yüze iletişim kadar insana kendini değerli hissettiremez!” diyor.
GENÇLERDE TELEFON MARKASI, KİŞİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Yeni neslin telefona bambaşka anlamlar yüklediğini belirten Fatih Koleji Psikolojik Danışmanı Hakan Metan ise gençlerin kullandıkları telefon markasının kişiliğinin dahi önüne geçebildiğine dikkat çekiyor. Telefonla sağlanan iletişimin normal insani ve sosyal ilişkileri sekteye uğrattığını kaydeden Metan, “Normal sosyal ilişkiler geliştirmeyen çocuklar ve gençlerin diğer davranışları da anormalleşmeye başlayabiliyor. Hayatın kendisinin koca bir ekran olduğunu unutup, o kocaman hayatı küçük bir ekranda yaşamaya çalışıyorlar. Bu da onların doğasına aykırı olduğu için insani davranış ve hareketlerini bozabiliyor.” diye konuşuyor.
Telefondan uzaklaşmak için bunlar yapılabilir:
Gün içinde en az bir öğünde aile bir araya gelmeli. Bu esnada televizyon, telefondan uzak kalmalı
‘Ya biri ararsa ulaşamazsa’ fikrinden vazgeçin
Telefonla konuşmadan önce, kiminle hangi konuyu konuşacağınızı, neler söyleyeceğinizi mutlaka tasarlayın.
Lüzumsuz görüşmelerle zaman ve mali israf yapılmamalı.
Zaman