Alerji, anne karnında başlıyor

Uzman Mehmet Demirdöven, “Anne sütü çocuklarda koruyucudur. Anne sütünden sonra inek sütüne başlayan çocuklarda alerjik reaksiyon görülebilir. Bu süreci ailelerin gözlemlemesinde fayda var.” diyor.

Çocuklarda yaygın görülen besin alerjisi, ilerledikçe reflü ve astım gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Bu alerjilerin anne karnında başladığını belirten uzmanlar, ailelerin çocukları üzerinde iyi gözlem yapmasını tavsiye ediyor.

Yapılan araştırmalar besin alerjisinin dünya genelinde her geçen gün artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Süt, yumurta, deniz ürünleri, kabuklu yiyecekler, soya ve çikolata alerji oluşturan besinlerin başında geliyor. Uzmanlar ülkemizde her on çocuktan birinde görülen besin alerjisinin anne karnında başladığını ve önlem alınmadığında kalıcı hasara sebep olabileceğini belirtiyor.

Besine alerjisi olan çocukların risk altında olduğunu kaydeden Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Mehmet Demirdöven, besin alerjilerinin çoğunun yaşamın ilk yıllarında ortaya çıktığını ve zamanla kaybolduğunu ifade ediyor. Demirdöven, “İleride alerji geliştirme riskinin yüksek olduğu hastalara baktığımızda çocukluktan taşıdıklarını görüyoruz.” uyarısında bulunuyor. Besin maddelerinin alerjik yanıt oluşturmasını, besinin sindirim sisteminde işlenmemesinden kaynaklandığını söyleyen Demirdöven, “Alınan besinler vücutta sindirilmediği ve emilmediği takdirde vücut maddeye alerjik yanıt veriyor. Gıdanın steril olmaması, uygun şekilde saklanmaması veya pişirilmemesi de alerjik reaksiyon oluşturur. Ya da kişinin yeme alışkanlığı, çevresel fonksiyonları hiç zararlı olmayan bir besine bile tepki göstermesine sebep olabilir.” diye konuşuyor. Özellikle çocuklarda görüldüğünde paniğe sebep olan besin alerjileri, ciltte kaşıntı, kızarma, döküntü şeklinde kendini gösteriyor. Çocuklarda alerji teşhisinin güç olabileceğini söyleyen uzman şunları söylüyor: “Bebeklerde kusma belirtisiyle sık karşılaştığımız besin alerjilerinde aileler teşhiste zorlanabilir. Belirtiler kısa sürede kendini göstermezse hangi besine reaksiyon olduğunu bulmak güçleşir. Alerjiler iki şekilde karşımıza çıkıyor: Birincisi ani başlayan ve vücutta savunma sisteminin alerjiyle ilişkili maddesi olan spesifik immünglobülin E miktarının arttığı durumlar. İkincisi ise geç başlayan spesifik immünglobülin E miktarının artmadığı durumlar. Bazı çocuklarda her iki durum bir arada görülebilir. Burada ailelerin gözlemlemesi ve dikkatli olması önemli.”

Çocukluk dönemindeki doğru beslenmenin gelecek hayatta yaşam kalitesini belirlediğini aktaran Mehmet Demirdöven, “Anne sütü çocuklarda koruyucudur. Anne sütünden sonra inek sütü tüketmeye başlayan çocuklarda alerjik reaksiyon görülebilir. Bu süreci ailelerin gözlemlemesinde fayda var.” diyor. Alerjinin önemsenmemesi halinde diğer hastalıklara da sebep olabileceğini söyleyen Demirdöven, “Hastalık tedavi edilmediğinde çocuğun günlük yaşamını, uykusunu, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Anafilaksi (ciddi alerjik reaksiyon) olgularında hayati tehlike oluşabilir. Egzama ile sıklıkla gördüğümüz besin alerjileri, kusmalara bağlı yerini reflüye ve zamanla astıma bırakabilir.” şeklinde konuşuyor.

Zaman

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Aile Haberleri