Doğumsal olan kalp hastalıklarında, kalpte doğuştan kaynaklı yapısal sorunlar; sonradan oluşan kalp hastalıklarında ise akut romatizmal ateşe bağlı kalp kapak ve bulaşıcı hastalıklar akla geliyor.
Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert, ileri yaşta önemli sağlık sorunlarına yol açan ve temelleri çocukluk döneminde atılan kalp hastalıkları hakkında şu bilgileri verdi:
"Yaklaşık bin yeni doğan bebekten 8-10’unda doğumsal kalp anomalisi görülmektedir. Kalbin kulakçıkları veya karıncıkları arasında delikler, ana atardamar ve toplardamarın yer değiştirmesi veya bu durumların birlikte görülmesi sık rastlanan problemlerdir. Hastalığın şiddetine göre bebeklerin yarısına ilk haftada, geri kalanlarına ise ilk bir ayda; riskli gebeliklerde ise anne karnındaki bebeğe ekokardiyografi yaparak doğum öncesi tanı konulmaktadır.
'ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BADEMCİK DÖNEMİNE DİKKAT!'
Çocukluk çağında kalp açısından dikkat edilmesi gereken en önemli hastalık, akut eklem romatizmasıdır. Mikrobik bir hastalıktır ve boğazda bademcik iltihabı şeklinde başlamaktadır. Daha sonra başta diz olmak üzere eklemlere ulaşmakta ancak asıl hasarı kalpte oluşturmaktadır. Eklem romatizması geçiren çocuklar erken ve doğru tedavi edildikleri takdirde hiçbir kalp hasarı olmadan iyileşebilir.
'ALERJİK ÇOCUKLAR KALP AÇISINDAN KONTROL ALTINDA OLMALI'
Yakın dönemde yapılan araştırmalarda; çocukluk çağında astım, egzema, saman nezlesi gibi alerjik durumu olan çocukların kalp hastalığı riski altında olduğu belirlenmiştir. Bu çocukların alerjik olmayanlara göre erişkin dönemde iki kat daha fazla obezite, yüksek kan basıncı, kolesterol yüksekliği ve buna bağlı olarak kalp hastalığı riski bulunmaktadır. Alerjik bir bünyeye sahip olan ve bu nedenle tedavi alan çocukların takibinde bu durum mutlaka göz önüne alınmalıdır.
'SPORCU ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIK KONTROLÜ ŞART'
Çocuklar spor sırasında aşırı efor sarf etmektedir. Bu durum sağlıklı bir kalpte problem yaratmazken altta yatan hastalık varlığında sıkıntı oluşturabilir. Çocukların yapacağı sporun zorluk derecesine göre kalp hastalığı açısından detaylı bir kalp muayenesi, elektrokardiyografi ve kalp yapısını kontrol etmek içi EKO gibi testler uygulanmalıdır. Bu tetkikler sonucunda kalp kasında kalınlaşmalar, kalp kapak bozuklukları veya kalp ritminde sorun olup olmadığı tespit edilerek gerekli önlemler alınabilir.
'SAĞLIKLI ÇOCUKLARIN KALBİ DE TAKİP EDİLMELİ'
Hiçbir şikayeti olmayan çocuklar için de risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Ailede kalp hastalığı öyküsü varsa, çocuk kilolu ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsa kalp kontrolleri okul döneminde başlamalıdır. Ergenlik, bir geçiş ve kendine has stres etkenlerinin arttığı bir zaman dilimi olduğundan bu dönemde kalpte çarpıntı sorunları yaşanabilir. Erken tanı ve tedaviyle gerekli önlem alındığında, kalp hastalığı olan çocuklar da sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilir.
CİHAN