Duran Savaş'ın haberi:
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu makine mühendisi M.Z., şubat ayında Goodyear'ın Adapazarı Lastik Fabrikası ile iş görüşmesi yaptı.
Görüşmeler 'olumlu' geçti. Öyle ki, maaş bile konuşulmaya başlandı. Ancak ne olduysa son mülakatta oldu. Bir yetkili M.Z'ye alkol alıp almadığını sordu. M.Z. ise alkol kullanmadığını söyledi. Ardından ikinci bir soru geldi: "Dindar mısın? Namaz kılar mısın?" Bunun üzerine mühendis, vakit namazlarını kılamadığını ancak cumalara gitmeye çalıştığı cevabını verdi. Görüşme bu noktada sonlandı.
Firma yetkilileri, mühendis M.Z.'yi "Biz seni ararız." diyerek gönderdi. Ne arayan oldu, ne de soran. Bundan sonrasını M.Z. şöyle anlatıyor: "Goodyear'dan bir yetkilinin eski işyerimi arayıp 'ne kadar dindar olduğumu, cuma namazına gidip gitmediğimi' sorduğunu öğrendim. Bu, insan haklarına aykırıdır. Durumu Goodyear Genel Merkezi'ne ilettim ancak bir cevap alamadım. Daha sonra Başbakanlık'a ve Sakarya Valiliği'ne de başvurdum. Beni İŞKUR'dan arayarak iş arayışında olduğumu ve bana iş bulabileceklerini söylediler. Benim derdim o değil ki! İnancım sebebiyle işe alınmadığımı söylüyorum, onlar bana sana iş bulalım, diyor."
Goodyear yetkilileri ise iddiaları reddediyor. Firmanın Adapazarı Lastik Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Düzgeç, iş mülakatlarında kişiye alkol alıp almadığı ve dinî konularla ilgili soru yöneltilmediğini savunuyor. Düzgeç, "Bir kişinin alkol alıp almadığını, namaz kılıp kılmadığını sormamız zaten yasak." diyor. Fakat M.Z.'nin eski işyerinde görev yapan bir yetkili, Goodyear'ın bir aracı vasıtasıyla M.Z. hakkında kendisinden bilgi aldığını doğruluyor. Yetkili, "Goodyear'dan bir aracı vasıtasıyla aradılar. Doğrudan 'Dinci midir, bir tarikata üye midir?' şeklinde soru yönelttiler. Arayan kişiye 'Neden mahrem bilgiler soruyorsunuz?' deyip üsteleyince 'Bu arkadaş iş başvurusunda bulunmuş. Bu kişi ile ilgili bilgi almamı istediler.' dedi." bilgisini veriyor.
Zaman