Üsame Karakış'ın haberi
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı ve Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Dr. Sefa Saygılı, yönetmeliğin çok faydalı olduğunu ifade ederek, “İçkiyi sadece kişisel bir tercih olarak düşünmemek lazım; trafik kazalarının, aile geçimsizliklerinin, yaralanmaların, birtakım kriminal suçların sebebi alkoldür. ‘İçkiye yasak’ geldi diye yayın yapanların milletin lehine düşünmediğini söylemek doğru olur” dedi.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, medya son üç gündür, ‘içkinin her yerde yasaklandığı’ yaygarasını koparıyor.
Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede, alkol satışı konusunda satıcıların daha duyarlı ve dikkatli olması konusunda uyarılar yer alıyor. Yönetmeliğin hazırlanmasında dünyanın önemli normları dikkate alınırken, yönetmelik AB standartlarına uygun olarak hazırlandı.
“MİLLETİN LEHİNE DÜŞÜNMÜYORLAR!”
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı ve Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Şefi Prof. Dr. Sefa Saygılı, TAPDK tarafından gerçekleştirilen düzenlemenin çok olumlu ve milletin faydasına olduğunu söyledi. Kartel basınının, milletin lehinde düşünmediğini ifade eden Saygılı, “İçki bedensel, ruhsal ve toplumsal zararları olan bir içecek. İçkiye ne kadar kısıtlama getirilirse, toplumun faydasına olur. İçkiyi sadece kişisel bir tercih olarak düşünmemek lazım; trafik kazalarının, aile geçimsizliklerinin, yaralanmaların, birtakım kriminal suçların sebebi alkoldür. ‘İçkiye yasak’ geldi diye yayın yapanların milletin lehine düşünmediğini söylemek doğru olur. Lehine düşünmek demek, içki yasağına karşı olmak demektir ama böyle yapmıyorlar. Bu yasak içkiyi kısıtlamaz, toplumsal açıdan fayda sağlar” dedi.
DÜNYA STANDARTLARINA GÖRE YÖNETMELİK HAZIRLANDI
Yönetmeliğin hazırlanma safhasında özellikle alkollü içkilerde reklam, sponsorluk ve promosyon uygulamalarında; mevzuatın yanısıra, Anayasa’nın gençleri alkol düşkünlüğünden korumayı hedefleyen 58. maddesi başta olmak üzere, Alkol ile ilgili Avrupa Şartı, Avrupa Alkol Eylem Planı, AB Komisyonu’nun Çocuklar ve Ergenler Tarafından Alkol Tüketilmesine Dair Tavsiye Kararı, Gençler ve Alkol Üzerine Bildirge, Gençlerin Özellikle Ergen ve Çocukların Alkol Kullanımına İlişkin Konsey Tavsiye Kararı, Dünya Sağlık Örgütünün Alkol Politikaları Çerçevesi Belgesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün 63. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edilen Zararlı Alkol Kullanımını Azaltma Küresel Stratejileri gibi birçok uluslararası mevzuatından, sivil toplum kuruluşları, sektör ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinden faydalanıldı.
ALKOL REKLAMLARI YASAKLANIYOR
TAPDK’ın yeni yönetmeliğiyle, Tuncay Özilhan’ın kurduğu Efes Pilsen Basketbol takımı tarih olacak. Öte yandan; Adana Yüreğir’de bulunan Efes Pilsen İlköğretim Okulu’nun ismi de yeni yönetmeliğe göre değişecek.
YENİ UYGULAMANIN GETİRDİKLERİ
Tüketicilerin içeriye girmeksizin alışveriş yapabildiği büfeler hariç olmak üzere, tütün mamullerinin; çocuklara yönelik olan materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme benzeri çoğunlukla çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik olan alanlarda satışa arz yasaklandı.
Alkollü içki satışı, ambalajı, sunumu ve tanıtımlarında; din, ırk, bayrak, siyasi parti, teşekkül, dernek ve vakıflar ile spor kulüpleri ve takımlarının amblem, flama ve sembol kullanılamayacak Alkollü içki markaları ile sportif içerikli her türlü faaliyet, hizmet ve organizasyonlar ile şirket şeklindeki yapılanmalar da dahil olmak üzere, spor kulüpleri ve takımları arasında bağ kurulmasına neden olacak uygulamalar yapılamayacak. Söz konusu spor kulüpleri ve takımlarının isim ve tanıtımlarında alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretleri kullanılamayacak.
Akit