Azamat Damir'in haberi:
Prof. Dr. Bülent Uçar'ın yönetiminde bu yıldan itibaren imamlara hizmet içi eğitim verilecek. 2012 yılı itibariyle İlahiyat Fakültesi ilk öğrencilerini almaya başlayacak.
Osnabrück Üniversitesi'nin Kültürlerarası Eğitim Fakültesi İslam Din Eğitimi Öğretim Üyesi ve Kültürlerarası İslam Araştırma Merkezi (ZIIS) Yöneticisi Prof. Dr. Bülent Uçar hizmet içi eğitime federal ve eyalet hükümetinin destek verdiğini kaydetti. Almanya'ya göç eden Müslümanların önceden küçük mescit ve camiler açarken, son zamanlarda çok görkemli ve büyük camiler kurduğuna dikkat çeken Uçar, "Bu camilerimizde görev yapan imamların çoğu ülke dışından getirildiğinden Almanca bilmemeleri, çoğunluk toplumu yakından tanımaması bir takım sorunlara yol açmakta. Ayrıca Alman toplumunun bilgisizlik ve yanlış bilgilendirilmesi ön yargılara sebep oluyor." şeklinde konuştu.
İmamların yetiştirilmesi konusunun Almanya'da bir ilk olduğunu kaydeden Uçar, "Osnabrück Üniversitesi'nde bu yıl itibariyle hizmet içi eğitime başlayacağız. Müfredatını hazırladık, maddi kaynağını sağladık. Hem Alman federal ve hem eyalet hükümeti destekliyor." dedi. 2012 yılından itibaren ilahiyat eğitimine başlayacaklarını kaydeden Uçar, eğitim müfredatının Türkiye, Bosna ve Arap ülkeleriyle koordineli olarak hazırlandığını ifade etti. Uçar, bu fakülteden mezun olacakların Almanya'yı ve Almancayı iyi bilmesini ve Almanya'da kalıcı olmasını amaçladıklarını ifade etti.
"İMAMLARIN ALMANYA'DA EĞİTİLMESİ GÖÇMENLERİN YARARINA"
Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanlığı'nın Bölüm Başkanı Gabrielle Erpenberg ise imamların Almanya'da yetiştirilmesinin sadece uyum politikası açısından değil, Almanya'da doğup büyüyen ve burada sosyalleşenler açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Osnabrück Üniversitesi'nde imam eğitiminin başlamasını bu amaçla kararlaştırdıklarını belirten Erpenberg, "İlk başta kurum için eğitim (Weiterbildung) olarak imam görevi yapanlar eğitilecek." dedi. Bu konuda eyalette faaliyet gösteren İslami cemaatlerle işbirliği yaptıklarını kaydeden Erpenberg, "Eyalet yönetimi olarak 3-5 muhatapla işbirliği yapmada sorun görmüyoruz ama 70-80 cami derneğini aynı anda muhatap alıp iş yapmamız çok zor olacak." şeklinde konuştu.