Risale Haber-Haber Merkezi
Risale Haber yazarı Osman Sertuğ Çalışkan’ın gündeme getirdiği “Alo İnanç Danışma Hattı” önerisi destek görmeye devam ediyor.
Fethi Çağıl’ın Moral FM’de hazırladığı “Sabah Gündemi” canlı yayın programına katılan Çalışkan, intihar eden Mehmet Pişkin olayından sonra böyle bir önerinin gündeme geldiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in bu konuya ilgi göstereceğini ifade eden Çalışkan’ın sözleri şöyle:
“Varoluşa dair bazı sorular var. Bu sorular insanlık tarihi kadar eski olsa da gündemden hiç düşmeyen nitelikteler. “Ben kimim, niçin buradayım, varlığımın anlamı ne… Ve en önemlisi de ölüm… Zira ölüm tüm insanlığın, tüm mütealden kopuk düşünce sistemlerinin ve onca ihtişamı ve bilimsel ilerlemeleriyle modern zamanların aciz kaldığı bir kavram. Ve Kafka’nın değimiyle ölümün olduğu bir dünyada, hiçbir şey o kadar da ciddi ve inandırıcı değil… Çünkü ölüm hayattaki tüm değerleri sıfırla çarpar ve değersizleştirir.
“Modern insan bu soruları sürekli örtülü ya da açık soruyor ve modern zamanlar bu soruları uyuşturarak/unutturarak cevap bulma peşinde… Tıpkı tedavisi olmayan bir acıyı uyuşturarak dindirmeye çalışmak gibi. Ama muvaffak olamıyor.
“Mehmet Pişkin vakası yaşandı. Ve intihar sebebi biyolojik değildi. Yani ilaçla önlenebilir türden bir intihar değildi. Uzmanların görüşleri bu yönde. Onun sıkıntısı insana dair o temel soruların cevabını verememekten kaynaklıydı. Psikolojideki karşılığıyla varoluş anksiyetesi yaşıyordu bu insan. Ve dünyada bu minvalde ölüm oranları çok fazla…
“Ben bile birkaç vakayı bizzat biliyorum. Örneğin bir seminer sonrası yanıma gelen bir katılımcı çok sevdiği bir yakının 16-17 yaşlarındaki kızının aynı sorulara cevap veremediği için intihar ettiğini anlatmıştı.
“İşte bunun için Alo fetva hattı kadar Alo İnanç Danışma Hattı’na da ihtiyaç var. Yani insanların istedikleri zaman rahatça bu ve benzeri sorularına cevap bulabilecekleri bir hatta…
(Program sunucusu Fethi Çağıl’ın “bize gelen çoğu sorular da kader ve benzeri konularda birikiyor. Bu konularda da insanların bilgilenmeye ihtiyacı var” ifadesi üzerine)
Aslında tartışmalar temel birkaç soru etrafında döner. Örneğin insanın özgürlüğü, kader ve felsefedeki ifadesiyle kötülük problemi. Yani ölümler, hastalıklar insanın yüzleşmek zorunda olduğu sıkıntılar üzerine biçimlenir sorular. Diğer sorular aslında bu soruların türevleridir. Dolayısıyla bu sorulara verilen cevaplar insanın yaşam biçimini etkilemede çok etkilidir.
(Diyanet’te bu ihtiyacı karşılayacak bir kadro mevcut mu sorusuna)
“Bu toplumsal bir ihtiyaç. Dolayısıyla toplumun el birliğiyle çözmesi gerekiyor. Onun için bu konuda çalışma yapmış, eser vermiş herkesten istifade etmek gerekir. Ama özet olarak iki gurup oluşturulmalı:
Psikoloji ve davranış bilimlerinde uzman bir heyet.
İlahiyatın özellikle ilgili konularında çalışma yapan uzmanları.
Bu iki gurubun oluşturduğu bir müfredatla bir formasyon eğitim verilip gönüllüler yetiştirilmeli.
Ben Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Mehmet Görmez beyin bu konuya eğileceğine inanıyorum. Çünkü bu ve benzeri konulardaki hassasiyetlerini çalışmalarından görüyoruz.