Bilimadamları altın içerikli eriyiklerin bir bakteri sayesinde metalik altın parçacıklarına dönüştüğünü keşfettiklerini açıkladı.
Proceedings of the National Academy of Science dergisinde, "Cupriavidus metallidurans" bakterisi, altının mineralleşme katalizörü olarak açıklanıyor. Söz konusu bakteri bir çekirdeği metalik altına dönüşmesi için uyararak, altın iyonlarını zehirden arındırıyor. Böylece altın tanecikleri büyümeye başlıyor, diyor araştırmaya katılan Alman bilim adamı Dietrich Nies.
Aslında mikropların altının üzerinde bir biyofilm şeklinde büyüdüğü daha önceleri de biliniyordu ama işlevleri araştırılmamıştı. Adelaide Üniversitesi’nden Frank Reith yönetiminde çalışan araştırmacılar şimdi C.metallidurans mikrobunun bir altın eriyiğindeki etkisini inceledi. Altın kompleksleri zehirlidir ve C.metallidurans bakterisinde oksidatif strese neden oluyorlar. Bakteri bu tehdide altın iyonlarını metalik altına indirgeyerek tepki veriyor. Bu süreci, senkrotron ışıma, foton ışık kaynağı ve moleküler bakteriyel tekniği gibi yöntemleri bir araya getirerek görünür kılan bilim insanları, bakteri sanki altının oluşumu için gerekliymiş gibi görünüyor diyor. Ayrıca aynı etkinin gümüş ve bakırın oluşumunda da işlediği düşünülmekte.
Haber 7