Bakan Özer, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni'nde, Bartın'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.
Olayın yaşandığı ilk andan itibaren yaraları sarmak, konaklama imkanı sağlamak ve kumanya ihtiyacını gidermek için bölgede olduklarını belirten Özer, şunları söyledi:
"Milli Bakanlığı olarak 41 şehidimizin tüm evlatlarının eğitimini bugün itibarıyla üstlenmiş bulunuyoruz. Yavrularımızın tüm eğitim masraflarını Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz karşılayacağız. Burslar vereceğiz, tüm okul, kırtasiye masraflarını da biz karşılayacağız. Onları yalnız bırakmayacağız."
Özer, imam hatip okullarının eğitim sistemindeki en mağdur olan okul türlerinin başında geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"1990 ila 2000'li yıllarda eğitim sistemimizde inanılmaz antidemokratik uygulamalar, eğitim politikaları marifetiyle sisteme enjekte edildi. Bunların başında başörtüsü yasakları geldi. Düşünün bir ülke kendi çocuklarının eğitimle buluşmasının önüne kılık kıyafet engeli çıkartıyor. Üniversitelerin önünde inanılmaz acı hikayeler ortaya çıkıyor. Kadınlarımızın, kızlarımızın polisle karşı karşıya getirilmesi. En temel Anayasal hak olan eğitim hakkından mahrum bırakılmaları. Daha sonra zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılmasıyla ilgili müdahale. Üç uygulama birbirini aşamalı bir şekilde takip eden müdahale. Amaç neydi? İmam hatip orta okullarının sistemden çıkartılması. Dolayısıyla sadece lise eğitimin kalması ve imam hatip okullarının artık eğitim sisteminde tercih edilebilir olmaktan çıkartılması.
Bununla da yetinilmiyor, sonra katsayı uygulaması. Yani öyle bir şey yapalım ki bu ülkenin fedakarlıklarla örülmüş hikayesini tamamen tarihe gömelim. Katsayı uygulaması, imam hatip liseleri ve meslek liselerinin mezunlarının yükseköğretime yerleşmesini kısıtlayan, aslında akademik olarak başarılı öğrencilerinin bu iki okul türünden uzaklaşmasına neden olan bir uygulama. O günlerden sonra imam hatip okullarımız öğrenci bulamaz hale geldi. Kendisini imam hatip davasına adayan yiğit insanlar, köy köy ilçe ilçe gezmeye başladılar imam hatip okullarına öğrenci bulabilmek için. Bunlar çok kolay unutuluyor."
aa