Amerika ve israilin tehditlerine rağmen Güney Afrika kararlı: Vazgeçmeyeceğiz!

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Dairesi Genel Müdürü Zane Dangor, İsrail'e kaşı Uluslararası Adalet Divanında (UAD) açtıkları soykırım davasını geri çekmeleri için bazı Kuzey Yarımküre ülkelerinden baskı yapıldığını belirttti

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine UAD'de açtığı soykırım davası sürecini yürüten Zane Dangor, İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasından vazgeçmeleri için bazı ülkelerden baskı gördüklerini açıkladı.

Dangor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu davayı tamamlayacağız, nihai sonuca ulaşana kadar devam edeceğiz." vurgusunda bulundu.

Davanın ilerletilmesi için 28 Ekim'de UAD'ye sunacakları dilekçenin hazırlık aşamasını tamamladıklarını belirten Dangor, "Araştırmacılarla çok yetkin bir hukuk ekibi oluşturduk ve hem maddi gerçekler hem de soykırım niyetine ilişkin kanıtlar üzerinde çalıştık. İsrail ordusunun sahada soykırım niyetini nasıl gösterdiğini ortaya koyan hukuki argümanlar geliştirdik." dedi.

SOYKIRIM KASTININ İSPATI

Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanına 28 Ekim'de sunacakları metnin 20'den fazla bölümden oluştuğunu aktaran Dangor, bunlardan biri UAD'nin yargı yetkisine ilişkin iken diğer bölümlerde soykırım kastının ispatı başta olmak üzere birçok hukuki meseleye değindiklerini kaydetti.

Daha önceki soykırım davalarında UAD'nin soykırım kastının ispat eşiğini yüksek tuttuğunu belirten Dangor, "Mahkeme önünde yaptığımız açık duruşmalardaki beyanlarımızda söylediğimiz gibi, Gazze'deki durumda kastın kanıtlanmasının önceki birçok soykırım davasından daha kolay olabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in, UAD'nin ihtiyati tedbir hükümlerini Gazze'de nasıl uyguladığına ilişkin sunduğu raporların zayıflığına işaret eden Dangor, "Elbette yargılamanın gizliliğine saygı duyduğumuz için bu konuya daha fazla giremeyeceğim ancak verdiğimiz yanıtlarda İsrail tarafından verilen yanıtlardan gerçekten memnun olmadığımızı belirttiğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

DAVAYI GERİ ÇEKTİRMEK İÇİN GÜNEY AFRİKA'YA YAPILAN BASKILAR

Güney Afrika'nın maruz kaldığı siyasi baskılara rağmen davadan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Dangor, "Siyasi baskı en başından beri İsraillilerden geliyordu. Ancak bu bizi caydırmayacak. Bu davayı tamamlayacağız, nihai sonuca ulaşana kadar devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dangor, ABD'den gelen baskıların kendilerini vazgeçiremeyeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuzey'den davayı takip etmememizi isteyen bazı devletler oldu ama bu uzun sürmedi. Ancak ABD Kongresinde, çoğunlukla UAD davası ve Filistin nedeniyle Güney Afrika'yı düşmanca faaliyetlerde bulunan bir ülke olarak göstermeye çalışan bir yasa çalışması şeklinde siyasi baskı gördük."

UAD'deki davaya karşı çıkan devletlerle diplomatik temasları sürdürdüklerini söyleyen Dangor, "Bu ülkelere durumu hukuki bir mesele olarak gördüğümüzü ve Filistin'le dayanışmaya dayalı siyasi bir perspektif benimsediğimizi anlatıyoruz. Soykırım Sözleşmesi'ne üye olan tüm devletlerin yapmasını beklediğimiz gibi, Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki görevlerimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu davayı tamamlayacağız, nihai sonuca ulaşana kadar devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TOPLUMUN DESTEĞİ

Dangor, uluslararası toplumdan gelen desteğe de değinerek, "Büyük bir destek alıyoruz. Türkiye ve diğerleri gibi bölgedeki önemli ülkelerin müdahil olması, Mısır'ın müdahil olacağını belirtmesi bence önemli. İslam İşbirliği Teşkilatının, Afrika Birliğinin destek açıklamaları yaptığını gördük." diye konuştu.

Davanın sonuçları hakkındaki beklentilerini paylaşan Dangor, "Bence ikna edici bir dava ortaya koyarsak, ki koyacağımızı düşünüyorum, mahkeme bu ikna edici kanıtlara dayanarak, soykırım kastının bulunduğunu ve bunun İsrail tarafından yapılan bir soykırım olduğu sonucuna varabilir." değerlendirmesinde bulundu.

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri