Amerika'nın Müslümanlardan aldığı 5 sır

Ünlü yazar ve gezgin Tarık Hüseyin, Amerika Kıtasında Müslümanlara ait olan veya onlardan ilham alınarak ortaya çıkarılmış konularda bir keşfe çıkmış.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Daha önce Avrupa'da Müslümanlara ait olan veya Müslümanlardan esinlenerek ortaya çıkan 5 önemli obje ve hikaye ile ilgili çalışmalar yapan Tarık Huseyin adlı yazar ve seyyah, Amerika kıtasında da Müslümanlardan alınmış 5 sır ile ilgili ilginç hikayeler paylaşıyor.

(İlgili Haber için Tıklayınız: Avrupa'nın Müslümanlardan aldığı 5 sır )

Tarık Hüseyin, yeni yaptığı gezi ile bu sefer Amerika kıtasının Müslümanlara dair izlerini kovalamış ve önemli bilgiler elde etmiş. Pek çoğu tarihi yeniden yazdıracak türden bu 5 sır şu şekilde;

1. ABD Anayasası Kur'an-ı Kerim'den ilham aldı

(Jefferson'un çizdirdiği İslam resmi)

Tarık Hüseyin, bunun Avrupa'da bir efsane olarak görülmesine karşı şu cevabı veriyor. "Amerika Birleşik Devletleri'nin fikri babası olan Thomas Jefferson'un kendisinin yaptığı bir Kur'an-ı Kerim çevirisi bulunuyor. Bu çeviri Başkent Washington'daki 'Jefferson Kütüphanesi' raflarında mevcuttur."

Tarık Hüseyin'in ABD gezisinde en kapsamlı yer ayırdığı konulardan biri ABD Anayasası ve Kur'an-ı Kerim ilişkisi olmuş.

Hüseyin'in "ABD Anayasası Kur'an-ı Kerim'i örnek almıştır" iddiasının en temel maddesini, Jefferson'ın Kur'an-ı Kerim çevirisini bizzat hukuk bölümüne koyması olmuş. Ayrıca bazı Amerikalı tarihçilerin Jefferson'un özgürlük ve hoşgörü yasasını tasarlarken Kur'an-ı Kerim'den etkilendiği yönünde hem fikir. Ayrıca Kongre Kütüphanesi'nin kubbesine çizdirdiği 'İslam' ile ilgili resim de bu kanıtlardan biri olarak görülüyor.

2. Amerika'ya Colombus'tan çok önce Müslümanlar ulaştı

(Kral 2.Ebubekir)

Amerika kıtasının keşfi resmi tarihte 1492 yılında Christoph Colombus adlı denizci tarafından gerçekleştirmiş olarak yazılır. Fakat Hüseyin'e göre Amerika'nın keşfi çok daha öncesinde, Müslüman bir kral tarafından gerçekleştirildi.

Tarihler 1312 yılını gösterdiğinde, Müslüman Mali İmparatorluğu'nun Brezilya'nın Recife kentine yerleşmiş olduğu Hüseyin'in ilk bulguları arasında. Mali İmparatorluğu'nun başında ise 2. Ebu Bekir adlı kral bulunuyor. Kral Ebu Bekir'in bu topraklara 400 filo ile ulaştığı söylenenler arasında. 

Bu bilgiler konusunda bölge tarihçileri arasında tartışmalar sürüyor. Fakat pek çok uzman, Brezilya'nın bu bölgesine böyle bir sefer olduğu yönünde hem fikir. Ayrıca Colombus'un Amerika seferi sırasında siyahi Müslüman tüccarlara rastladığını belirtmesi bu iddiaları güçlendiriyor.

3. El Hamra Sarayı ve New York'lu tarihçi

(El Hamra Sarayı)

Avrupa'da Müslümanların en önemli eserlerinden biri olan El Hamra 1492 yılında tamamlanmıştı. Müslümanların altın çağını yaşattığı Endülüs bölgesinin tekrar Hristiyanlarca ele geçirilmesinin ardından El Hamra Sarayı için de kötü yıllar başladı.

Hristiyanların elinde bakımsızlık ve ilgisizlikten 18. Yüzyıl sonralarına doğru artık ayakta kalamayacak bir hale gelen El Hamra'yı günümüze taşıyan ise New Yorklu bir tarihçi-yazar oldu.

Washington Irving adlı tarihçi, 18. yüzyılda El Hamra'nın İspanyollar tarafından değeri bilinmeyen bir yer olduğunu fark etti. El Hamra üzerine bir kitap yazan tarihçi, buranın İslam tarihi açısından öneminden bahsetti ve bu konuda İslam Dünyası'nın da dikkat kesilmesini sağladı. Öyle ki 1900'lerin sonuna kadar İrving'in El Hamra için yazdığı kitap en çok okunanlar arasında yer aldı.

4. Latin Amerika'yı Müslümanlar inşa etti

(Güney Amerika'da Müslümanların inşa ettiği yapılardan biri)

1492'de El Hamra ve Endülüs düştü. Bu olayı izleyen Christoph Colombus ise aynı yıl yeni dünyanın keşfi için denizlere açılmaya başladı. Yeni Dünya'nın Colombus tarafından keşfinin ardından Güney Amerika bölgesine yoğun bir İspanyol akını başladı.

İspanyol kolonileşmesi sırasında Endülüs Devleti'nin yıkılmasının ardından bölgede kalan Müslümanlar bu kolonileşme esnasında bölgeye giderek Latin Amerika'nın inşasında ve tasarlanmasında büyük rol oynadı. Endülüs sonrası İspanya'da kalan Müslümanlara Mudejar ismi verilmekteydi. Sanatta ve mimari de çok yetenekli olan Mudejarlar, tarihçi Dr. B. Thomas'a göre Güney Amerika'yı inşa eden kitle olmuş. 

Tarihçi Dr. B. Thomas'a göre mudejarlar bugün Latin Amerika olarak bilinen, Güney Amerika bölgelerinin tasarlanmasında ve inşasında bizzat rol oynadılar. Dr. Thomas; "XVI. ve XVII. Yüzyılda pek çok (yetenekli Müslüman işçi), Meksika, Yukarı Peru (Bolivya), Yeni Granada (Kolombiya), Guatemala ve Küba gibi Hindistan'daki İspanyol kolonilerine gitmek için anlaşmaya vardı. Bu ülkelerde sömürge binaları, taş işlerinde, ızgaralarında, marangozhanelerinde Mudejar dekorasyonunun açık delilini taşıyor ... "

5. Amerika'nın En eski Camisi

(Kuzey Amerika'nın ilk camisi)

Avrupalı Müslümanlar tabiri genellikle Tatar kavimleri için kullanılmaktadır. 600 yıllık tarihe sahip olan Tatarlar, Töton Şövalyeleri'ne karşı verdiği mücadeleler ile Avrupa'da ismi sıkça bilinen kavimler arasında yerini alıyor.

Müslüman Tatarların bir diğer özelliği ise Amerika kıtasının ilk camisinin altında imzalarının olması. Baltık Tatar cemaatinin torunlarından bazıları 20. yüzyılın başında Amerika'ya ve New York City'deki Brooklyn'e doğru yola çıktı. 1931'de mütevazi bir küçük kilise satın alarak cami olarak açtılar. Bugün, Brooklyn Müslüman Camii, Kuzey Amerika'da kalan en eski camidir ve tarihe geçmiş olan bu eski Avrupa Müslüman topluluğuna kadar izini taşıyabilen Tatar Müslümanlara bakmaktadır.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Haberleri