E. Özlem Karataş'ın haberi:
Çözüm sürecine yönelik yasal değişiklikleri de içeren demokratikleşme paketi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Paketin yasalaşmasıyla, pakette yer alan özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünün açılmasıyla ilgili adımlar da hızlandırıldı.
BAŞVURACAKLAR
Aynı zamanda müfredat ve ders kitabı hazırlıkları da devam ediyor. Bakanlık bürokratları, yasal düzenlemelerin yapılmasının uzun sürmeyeceğini ancak ders materyali ve müfredat hazırlıklarının tamamlanmasının bir dahaki eğitim yılına kadar kadar devam edeceğini dile getirdi. Özel okullar bu çerçevede gelecek eğitim yılına farklı dil ve lehçelerde eğitim verebilmek için bakanlığa başvurabilecek.
ÖZEL OKULA İZİN VEREN MADDE
Öncelikle, Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu'nun 2. maddesinde yapılacak değişiklikle, 'Eğitim ve öğretim kurumlarında, Türk vatandaşlarına Türkçeden başka hiçbir dil, ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' olan madde, 'Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitim verilebilir. Bu okullarda okutulacak farklı dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nca belirlenir' şeklinde değiştirilecek. Yapılacak değişiklikler önce Bakan onayına, ardından da Kanun değişikliği için Meclise sunulacak.
MEB gelecek yıl okullardan talep alacak
Paketin yasalaşmasıyla özel okullar gelecek eğitim-öğretim yılında eğitim verebilmek için MEB'e başvurmaya başlayabilecek. Böylece gelecek yıl farklı dil ve lehçelerde eğitim vermek isteyen okulların talepleri alınacak. Eğitim sadece lise düzeyinde verilecek. Özel okul kendi talebine göre, lise 1. sınıftan önceki yılı hazırlık sınıfı olarak belirleyebilecek.
Yeni Şafak