Aylık ilim-kültür dergisi Sızıntı'nın son sayısında Anadolu'da câmi-i kebîr olarak da adlandırılan ulu camiiler anlatıyor. Nazım İntepe tarafından kaleme alınan ve bir kaynak niteliği taşıyan yazıda, pek çok şehirde farklı dönemlerde yapılmış otuz dokuz cami, künyeleri ile birlikle yer alıyor. "İslâm'ın gölgesinde hayat, insanın ilâhî lütuflara mazhariyetinin bir değişik versiyonudur.
Hayatını Kur'an'a bağlı yaşama bahtiyarlığına erememiş kimselerin, İslâm'ın gölgesinde yaşamanın büyüsünü anlamaları mümkün değildir." denilen başyazıda ise İslâm ve hayat arasındaki sıkı münasebet ele alınıyor. İnsanın, Kur'an'dan ne kadar uzaksa hayatın gayesinden o kadar uzak olacağı gerçeğini vurgulayan yazıda, milletlerarası barışın ve diyaloğun sağlanması da ancak İslâm'ın gölgesinde bir hayatla mümkün olabileceği dile getiriliyor. Yazıda 'bugün insanlığın büyük bir kısmının İslâm'a karşı alakasızlığı ve Kur'an'ı duymazlıktan gelmesi, istikbalde onun talihsizliği olarak tarihe geçecektir' değerlendirmesi de yapılıyor.
Gelecekte 'Keşke azıcık basiretlice davranılsaydı' gibi keşke'li cümlelerin bir ehemmiyetinin olmayacağının vurgulandığı yazıda, günümüz insanına da sesleniliyor: "Önemli olan, bugün o büyük gerçeğin duyulması ve duyurulması ve tarihî yönelişin gerçekleştirilmesidir. Bakalım günümüzün 'kaderdenk' noktasındaki nesilleri bunu başarabilecekler mi..? Keşke başarabilseler..!". Dergide ayrıca Yahya Kemal ve Albert Einstein hakında kaleme alınan yazılar da okunmaya değer.
Zaman