Anayasada insan onuru esas alınmalı

Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu; mevcut anyasanın demokratik meşruiyete sahip olmadığını ifade etti

TBMM tarafından yürütülen yeni anayasa çalışmalarına Ege Bölgesi'nden seçilen tek akademisyen olarak uzman desteği veren İzmir Üniversitesi (İZÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu, İzmir Üniversiteleri Platformu Etkinlikleri çerçevesinde süren çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Hekimoğlu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek tarafından açıklanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu Çalışma Esasları'na dair 15 maddelik metnin, önemli sıkıntılara yol açacağını iddia etti. 

Prof. Dr. Hekimoğlu, sonucu ne olursa olsun anayasa yapım çalışmaları söz konusu olduğunda ilk şartın insan onurunu esas almak olması gerektiğini savundu. İnsanların mutlak anlamda eşit olmadığını ama onur bakımından eşit değerde olduklarını ifade etti. Yeni anayasa çalışmalarında ipe un sermenin bir siyasi bedeli olacağını tahmin ettiğini dile getiren Hekimoğlu, "Komisyon çalışmaları başarısızlıkla sonuçlansa bile halkın, eksiği ve kusuru görülen partileri ve liderlerini seçimler aracılığıyla cezalandıracağını düşünüyorum. Ümidim, Türkiye'nin sivil, demokrat, halkçı, özgürlükçü, çoğulcu, antivesayetçi, kuvvetler ayrılığı fren ve denge mekanizmasını oluşturan bir anayasaya sahip olmasıdır." şeklinde konuştu. Yürürlükteki Anayasa'nın demokratik meşruiyete sahip olmadığını savunan Dekan Merdan Hekimoğlu, "Eğer bu Anayasa'nın arkasında, iddia edildiği gibi yüzde 91 oranında halk desteği olsaydı, yarısından fazlası değiştirilirken insanlar ayağa kalkardı. 18 kere değişikliğe gidilen ve bugüne kadar 113 maddesi değiştirilen Anayasa, kendi iç bütünlüğünü de yitirmiş ve artık hukuki bir mevta haline gelmiştir." dedi.

Anayasa romantizmine de kapılınmaması gerektiği ifade eden Hekimoğlu, bütün sıkıntıların yeni anayasayla çözüleceği algısının yanlış olduğunu, bunun ileride büyük bir hayal kırıklığına yol açabileceğini söyledi. Bireylerin oluşturduğu toplumun yapacağı anayasanın devleti oluşturması mantığının anayasa yapımı için geçerli olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Hekimoğlu kurucu meclis, kurucu referandum veya olağan parlamento eliyle anayasa yapılabileceğini belirtti.

Milli Gazete

Güncel Haberleri