Kimileri beslenmek için gebelikten kaynaklanan bütün sıkıntıların geçmesini bekliyor. Bu süre zarfında bebek yeteri kadar beslenemiyor. Gebelikte beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen en önemli sebep bulantı-kusma, kabızlık ve mide ekşimesidir. Genellikle ilk 3 ayda görülen bu problemler, bazı gebeliklerde daha da uzun sürebiliyor.
Eğer mide bulantısı ve kusma sorununuz varsa; yağlı ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyin. Yemekle birlikte su içmeyin. Yemeklerden sonra dinlenin, mümkünse uzanın. Sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker veya bir dilim ekmek yiyin. Midenizi boş bırakmayın, gün boyunca azar azar ve sık aralıklarla beslenin. Yatmadan önce kuru yiyecekler, meyve veya bir bardak süt için. Öğünlerinizde kolay sindirilebilir karbonhidratları kullanın. Günde iki kereden fazla kusuyorsanız doktorunuza danışın.
Kabızlık sorununuz varsa posa yönünden zengin gıdalarla beslenin. Katkılı gıdalardan uzak durun. Sabah aç karnına bir bardak ılık su, mürdüm eriği veya kayısı kompostosu için. Günlük egzersiz programınız olsun. Gebeliğiniz sırasında çiğ et içeren gıdalar tüketmeyin. Et ve et ürünlerini güvendiğiniz yerlerden satın alın. Sık sık ancak az az beslenin. 3 ana 3 ara öğünden oluşan bir mönü programınız olsun. Taze ve katkısız gıdalar tüketmeye, sebze ve meyveleri bol suyla iyi yıkamaya özen gösterin. Günde en az 8-10 bardak su ve 3 bardak süt için.
Gebelikte yararlı ve zararlı besinler
Süt, yoğurt, peynir (kalsiyum, protein), yeşil yapraklı sebzeler ve taze mevsim meyveleri (c vitamini, lif, folik asit), yağsız kırmızı et (protein, demir), tavuk eti (demir, protein), balık (protein), kepekli ekmek (protein, lif, folik asit) hamileler için yararlıdır. Zararlı olanlar ise şunlardır: Çiğ sosis, salam, sucuk, pastırma, deniz kabukluları, midye, deniz kestanesi, iyi pişmemiş et-tavuk ve balık, çiğ yumurta, taze olmayan peynir, taze olmayan meyve suları, sakatat...
Zaman