Anne göğsünde yatan bebek oksijeni daha verimli kullanıyor

Çocuklardaki en önemli problemlerden biri, güven duygusu yetersizliği.

Zeynep Haşlak'ın haberi:

 Anneyle uyuyan bebekte bu duygunun güçlendiğini söyleyen uzman pedagog Adem Güneş, “2 yıllık fıtrî emzirme süresinde çocukların anne ile uyuması bağımlılık değil, güven duygusu oluşturur.” diyor.

Bilimsel çalışmalar, annenin bebeği ile uyumasının anne sütünü artırdığını ve bebeğe huzur verdiğini gösteriyor. Anne göğsünde yatan bebeklerin daha düzenli nefes aldığını söyleyen uzman pedagog Adem Güneş, bu bebeklerin oksijeni de daha verimli kullandığını belirtiyor. Günümüz çocuklarının en önemli problemlerinden birisinin anne çocuk bağlanması olduğunu ifade eden Güneş, “Fıtri emme süresi olan 2 yıl çocukların anne ile uyuması bağımlılık değil, güven duygusu oluşturur.” diye konuşuyor.

Fransa Notre Dame Üniversitesi “Anne-Bebek Uyku Davranışları Laboratuvarı”nda yapılan bilimsel çalışmalara göre bebeğin annesi ile yatması hem “fizyolojik” hem de “psikolojik” olarak bebeğe fayda sağlıyor. Bu yakınlığa annenin de ihtiyacı olduğunu aktaran Güneş, “Laboratuvarda anne ile uyuyan bebeklerin daha “huzurlu” ve “uyumlu” olduğu gözlemleniyor.” diyor. İsviçre’de yapılan iki ayrı araştırmada ise bebeği ile birlikte uyuyan annelerin emzirme esnasında salgılanan ‘oksitosin’ hormonu düzeylerinde artış gözlemlendi. Oksitosin düzeyinin artmasının hem anne hem de bebeğin yararına olacak şekilde rahim kasılmalarına ve gelen süt miktarının artmasına neden olduğunu aktaran uzman, “Aynı zamanda bu hormon, doğumdan sonra ana rahminin eski halini almasında oldukça önemli bir rol üstleniyor. Yapılan bu çalışmada, bebeğinden ayrı uyuyan annelerin daha sık sütten kesildiği gözlemleniyor. Ancak bebeği ile uyuyan annelerde ise anne sütünde belirgin bir artış oldukça dikkat çekici.” ifadelerini kullanıyor. Adem Güneş, anne ile uyuyan bebeklerde anne vücudunun doğal sıcaklığı ile bebeğin kendi vücut ısısının dengede durmasının bebeğin fiziksel gelişimi açısından da önemli olduğunu kaydediyor. “Yapılan araştırmaların dikkat çekici bir başka yanı ise anne göğsünde yatan bebekler, annelerinin kalp ritimlerinden aldıkları güven duygusu ile daha düzenli nefes alıyor ve oksijeni daha verimli kullanıyor.” diyen uzman pedagog, anne ile uyuyan bebeklerin kaygı düzenlerinin çok azaldığı ve uyku süresinin arttığı, daha istikrarlı kalp atış hızı ve nefes alıp verme becerisine de sahip olduklarını aktarıyor. Günümüz çocuklarının en temel probleminin anne-çocuk bağlanması ve buna bağlı olarak güven duygusu yetersizliği olduğunu belirten Güneş, “Bu araştırma sonuçları bu anlamda önemli. Bebeklerin emme refleksinin devam ettiği ve fıtri emme süresi olan 2 yıl annesi ile uyuması bebeklerde bağımlılık değil, güven duygusu oluşturur. Emme dönemi biten çocuklar, anne yanından kademeli bir şekilde ayrılmalı.” şeklinde konuşuyor.

Zaman

Aile Haberleri