Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan sınavlarda başarı için, çocuklara olabildiğince "normal" davranılmasının ön şart olduğunu söyledi.
Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TEOG sınavları öncesi öğrencilerin gergin, stresli ve başarısızlık korkusu yaşadığını, bu nedenle ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi.
Çocukların bu dönemde zor bir dönemden geçtiklerine işaret eden Ersanlı, sınavlar öncesinde motivasyonlarının artırılması gerektiğini vurguladı.
TEOG'a girecek çocukların gergin bir dönemden geçtiğini vurgulayan Ersanlı, öğrencilerin bu dönemde ergenliği de yoğun biçimde yaşadıklarını, bu durumun getirdiği birtakım sıkıntılarla mücadele ettiklerini anlattı.
Çocukların metabolizmalarında bu dönemde oldukça hızlı değişimler gerçekleştiğini dile getiren Ersanlı, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu süreçte çocuğunuzu özellikle takip edip ilgilenmek gerekiyor. Ebeveynlerin beklentileri ile çocuğun yapabilecekleri birbiriyle uyumlu olursa daha az kaygı yaşarlar. Bu zor dönemde çocuklara anlayışlı davranmak ve onları desteklemek önem taşıyor. Sınav öncesinde çocuklar kızmadıkları şeylere bu dönemde sert tepki gösterebilir. Bu durumun geçici olduğunu düşünerek çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın. Ayrıca çocuğunuzu hiçbir zaman başka çocuklarla kıyaslamayın. Her birey ayrı bir kişiliktir. Çocuğunuzu ancak gereken durumlarda kendisiyle kıyaslayabilirsiniz. Dolayısıyla TEOG, bir ölüm kalım meselesi gibi sunulmamalı. Sınav yokmuş gibi gündelik hayatın sürdürülmesi önemlidir."
Ersanlı, sınavların çocuklar üzerinde büyük bir stres unsuru olduğunun altını çizerek, TEOG'un ilk aşamasındaki stres ve gerginliğin diğer aşamalarında yaşanmamasına özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
- "Hassas süreç dengeli götürülmesi gerekir"
Ebeveynlerin bu hassas süreci dengeli götürmesi gerektiğini anlatan Ersanlı, şunları kaydetti:
"Çocuklara gereğinden fazla hoşgörülü ve yumuşak davranmaktan da kaçınılmalıdır. Bu davranış biçimi onların, 'Gerçekten çok kötü bir durumla karşı karşıyayım ki bana bu derece hoşgörülü davranıyorlar' diye düşünmesine neden oluyor. Olabildiğince normal, her zamanki davranışlarımızı sürdürmeliyiz. Çünkü çocuklarımızın ihtiyacı olan şey, mümkün olduğunca normal bir iş yaptıklarına inanmalarıdır. Sınavı gözünüzde büyütmeyin ki onların da büyütmesine engel olabilesiniz. Aynı biçimde sınavı hiç önemsemiyormuş gibi de davranmayın. Onun her zaman yanında olduğunuzu, onunla ilgilendiğinizi hissettirmelisiniz."
Öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Ersanlı, sınav hakkında olumsuz düşünce ve sohbetlerden uzak durulması, moral bozacak ortamlara ve kişilere yaklaşılmamasının önem taşıdığını sözlerine ekledi.
AA