İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Güldiken: "Bölgede akraba evliliğine bağlı doğumsal işitme kayıpları çok fazla. Bu hizmetin verileceği en uygun yer burası. Hastalar başka şehre gitmeden bu merkezde yapılan ameliyatla anadilini anasının kucağında öğrenecek"- "Ama bir yaşına kadar bir çocuğun duyup duymadığını aile fark edecektir. Lütfen büyüyünce duyar diye bir şeye kapılmayalım"
Atatürk Üniversitesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez işitme yetisini tamamen yitirmiş 3 çocuğa biyonik kulak (koklear implant) uygulaması yaptı.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen doğuştan duyma engelli 20 aylık Baran Yazıcı'nın ameliyatına, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Yahya Güldiken, Atatürk Üniversitesi KBB Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Yörük ile ekibi katıldı.
Prof. Dr. Güldiken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ameliyatın Batı illerinde yapıldığını, bugünden sonra da artık Atatürk Üniversitesi KBB servisinde yapılacağını söyledi.
Bölgede bu ameliyata ihtiyacın fazla olduğunu ifade eden Güldiken, "Türkiye'deki akraba evliliğine bağlı olarak doğumsal işitme kayıplarının çok fazla olduğu yöre burası. Bölgede akraba evliliğine bağlı doğumsal işitme kayıpları çok fazla. Bu hizmetin verileceği en uygun yer burası. Hastalar başka şehre gitmeden bu merkezde yapılan ameliyatla anadilini anasının kucağında öğrenecek. İstanbul'da değil burada öğrenecek. Dolayısıyla çok mutluyuz. Başarılı bir ameliyat geçti. İki tane daha vakamız var. Biz bir tohum attık, yeşermesi, bakımı buradaki arkadaşlarımıza kalıyor" diye konuştu.
"İşitme yetisini kaybetmiş çocuklarda erken teşhis önemli"
Güldiken, bölgede ailelerin doğan çocuklarının işitme kaybının olduğunu fark etmelerinin ardından hemen bu merkezlere başvurması gerektiğin vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu ameliyatı 1 yaşından sonra yapmaya başlayabiliyoruz ama bir yaşına kadar bir çocuğun duyup duymadığını aile fark edecektir. Lütfen büyüyünce duyar diye bir şeye kapılmayalım. Bir yaşından itibaren tespit edip 2 yaşına kadar biz ameliyat edersek bu çocuk normal bir çocuk gibi okula gidebiliyor. 4 yaşından sonra maalesef bu ameliyatı yapamıyoruz. Geç müracaat o çocuğun kaybı demektir. Ne kadar erken olursa o doğumsal kayıpları kurtara biliriz."
Devlet tarafından ameliyatlar için büyük bir bütçe ayrıldığını anımsatan Güldiken, "Devlet bir çocuğun duyması için tüm imkanları sağlıyor. Devlet 4 yaşına kadar tüm masraflarını karşılıyor" dedi.
Güldiken, ameliyatta cihazın ilk parçasını kulak arkasını yerleştirdiklerini, bir ay sonra da dış parçanın takılmasının ardından işlemin tamamlanacağını ifade etti. Bu işlemden sonra çocuğun bir yıl içinde konuşmaya başlayacağını ailelerine söylediklerini anlatarak, "Aileler üçüncü haftada arayıp 'Hocam çocuğum anne' dedi diyorlar. Yani erkenden de görüyoruz ama ailelere biz bir sene sabredin diyoruz" ifadelerini kullandı.
"Artık tüm çocuklarımıza ses vereceğiz"
Doç. Dr. Yörük de bölgede daha önce yapılmayan bir ameliyatı ilk defa kendilerinin yapmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Artık bu tür rahatsızlığı olan insanların ameliyat için başka merkezlere gitmesine gerek kalmadığını vurgulayan Yörük, şunları kaydetti:
"İnsanlar bu ameliyatı yaptırmak için başka merkezlere gitmek zorundaydı ya da gidemedikleri için ameliyat olamıyorlardı. Dolayısıyla duymayan, konuşamayan maalesef binlerce çocuk kalıyordu ve bu şekilde büyüyordu. Sağır, dilsiz büyümek zorunda kalıyordu. Hocamızın desteğiyle bu bölgede ameliyatlara başlatmış olduk. Artık tüm çocuklarımıza ses vereceğiz. Vatandaşlarımız hiçbir ücret ödemeden bu hizmetten faydalanabiliyor. Bizde bu çocuklarımıza her zaman destek veriyoruz. Gelsinler bu çocukları topluma kazandıralım."
AA