Kadın istihdamını artırmak amacıyla yeni bir pilot proje daha uygulamaya girdi.
Annenin çocuğuna bakması 'engel'miş!
HaberTürk'te yer alan habere göre Türkiye son yıllarda sağlanan iyileşmelere rağmen kadın istihdam oranında dünya ortalamasının hayli gerisinde yer alıyor. Kadın istihdam oranı yüzde 29 seviyesinde bulunuyor. Kadınların istihdama katılmasının önündeki engellerden birini de çocuk bakımı oluşturuyor. Doğum yapan kadınlar, çocuk belli bir yaşa gelinceye kadar iş hayatının dışında kalıyor.
Çocuğuna bakmak için çalışamayan kadınları yeniden iş hayatına çekmek için bir süredir çeşitli projeler yürütülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), Avrupa Birliği (AB) katkısıyla daha önce 5000 kadına destek sağladı. Aynı projeyle 5000 kadın bakıcı da istihdam edildi.
Geçen ay da kurumsal çocuk bakımı projesi uygulamaya konuldu. Bu program kapsamında da 0-6 yaş arasındaki çocuğunu kreşe gönderen kadınlara ayda 100 avro karşılığı 650 lira destek veriliyor.
Anneye 42 bin TL verilecek. Yeterki dışarıda çalışsın!
O proje devam ederken şimdi Ankara, İstanbul ve İzmir’deki kadınlara yönelik iki yeni program uygulamaya konuldu. Bu kapsamda da çalışan anne desteği ve bakıcı eğitim teşviki sağlanacak.
Çalışmak, işe göre dönmek ya da yeni bir işte çalışmak isteyen annelere ayda 200 avro karşılığı bin 300 TL destek verilecek. Destek, çocuk 36 aylık olana kadar devam edecek ve azami 32 ay sürecek. Projeden 32 ay yararlanan bir kadın, bu sürede toplam 6400 avro, yani yaklaşık 42 bin lira destekten yararlanacak. Proje kapsamında toplam 3 bin 700 anneye 26 milyon avro mali destek sağlanması planlanıyor.