Antep pekmezi tescillendi

Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel lezzetlerinden bir tanesi"Antep Pekmezi"nin coğrafi işaretle tescillendi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel lezzetleri arasında yer alan "Antep Pekmezi"ni coğrafi işaretle tescilledi.

Gaziantep'in dökülgen üzümünden yapılan ve özellikle kış aylarında tüketilen "Antep Pekmezi" sağlık kaynağı olarak bilinmektedir.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı bülteninin 82'inci sayısında, "Antep Pekmezi"nin Gaziantep adına tescil edildiğini bildirdi.

24 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla ürünün korunmak üzere tescil işlemlerinin tamamlandığını kaydeden Akıncı, "Eşsiz lezzetini toprak ve güneşten alan dökülgen üzüm, geleneksel hazırlanış biçimiyle asırlık sofra lezzetlerimizin başında gelen, sağlık dostu 'Antep Pekmezi' borsamız tarafından şehrimizin bir değeri olarak tescil ettirildi. Gazi şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum." dedi.

Gaziantep'in tescilli ürün sayısı 27'e yükseldi

"Antep Pekmezi" ile Gaziantep'in coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 27'ye yükseldiğini belirten Akıncı, amaçlarının binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olan geleneksel lezzetleri coğrafi işaretle koruma altına alarak, gelecek nesillere taşımak ve ticari piyasalarda bu ürünlere katma değer kazandırmak olduğunu belirtti.

Şu ana kadar sürdürülen tescil çalışmalarında kentin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan 13 ürünün coğrafi işaretle taçlandırıldığını anımsatan Akıncı, 10 ürün içinde Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Akıncı, ayrıca Gaziantep mutfağında özel bir yeri bulunan "Antep Lahmacunu"na Avrupa Birliği (AB) tescili almak içinde gerekli başvuruları yaptıklarını ifade etti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı oda ve borsalar tarafından tescil ettirilen coğrafi işaretli ürün sayısının "Antep Pekmezi" ile birlikte 215'e ulaştığına dikkat çeken Akıncı, borsaları tarafından Gaziantep adına tescil ettirdiği toplam 13 ürünle tüm ticaret borsaları arasında birinci, sanayi ve ticaret odalarının dahil olduğu listede ise, ikinci sırada yer aldığını dile getirdi.

Gaziantep mutfağının, aynı topraklarda yaşamış kadim medeniyetlerin yeme-içme kültürlerinin bir sofrada harmanlanmasıyla oluşan zengin bir evrensel değer olduğuna işaret eden Akıncı, kültürel değerlerin bir yansıması olan coğrafi işaretler konusunda çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Hayat Haberleri