Araştırma: Şehirlerdeki yeşil alanlar sağlığa iyi geliyor

Dünya genelinde yedi ülkeyi kapsayan yeni bir araştırmaya göre, şehirlerdeki yeşil alanlar sadece güzel görünmekle kalmıyor, aynı zamanda sağlığımızı korumaya da yardımcı oluyor

BMJ Open dergisinde yayınlanan çalışma, Avustralya, Hong Kong, Portekiz, Japonya, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Vietnam'da yapılan 12 çalışmadan elde edilen sıcaklığa bağlı sağlık sonuçlarına ilişkin bulguları derledi.

Daha fazla yeşil alana sahip bölgelerde sıcaklığa bağlı sağlık sorunları ve ölüm oranlarının, az yeşil alana sahip bölgelere kıyasla daha düşük olduğu tespit edildi.

Rapora göre, şehirlerdeki ağaçların, çalıların ve diğer bitkilerin varlığı insanların ruh sağlığını da iyileştiriyor ve yüksek sıcaklıkların insanların refahı üzerindeki etkisini potansiyel olarak dengeliyor.

Çalışmanın başyazarı ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'nda araştırmacı olan Ahsana Nazish, Euronews Health'e verdiği demeçte, "Yeşillik, ortam sıcaklıklarının düşmesine yardımcı olur, bu da özellikle kentsel alanlardaki sıcak hava dalgaları sırasında faydalıdır," dedi.

Nazish, "Fiziksel sağlığın ötesinde, yeşil alanlara erişim zihinsel refahı artırarak yüksek sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini daha da azaltıyor," diye ekledi.

Aşırı sıcaklar diyabet ve astım gibi kronik rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir, sıcak çarpması gibi tıbbi acil durumlara neden olabilir ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açabilir.

Bu yılın başlarında yayınlanan bir çalışma 2023 yılında 47.000'den fazla Avrupalının sıcaklığa bağlı nedenlerden öldüğünü ortaya koydu.

euronews

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Sağlık Haberleri