Araştırma sonucu: Ateistler bile ateistleri 'güvenilmez' buldu

Ateizm, Kainatı tek bir yaratıcının yarattığı inancına sahip olan tüm dinleri ve sistemleri reddeden görüşün adıdır. Dünya'da 2016'da yapılan araştırmalara göre kendini Ateist olarak tanımlayan kişi sayısı...

Ömer Çiftçi'nin haberi:

RİSALEHABER-Ateizm, bir görüş olarak tam tamına Teizm'in zıddı olarak anılıyor. Teizm ise içinde bulunduğumuz Kainat'ın bir yüce İlah tarafından yaratıldığına inanmaktır. 

Dünya'da kendini Ateist olarak tanımlayanların sayısı son araştırmalara göre bir hayli fazla. Bu rakam her araştırmada değişse de, 2016'da yapılan bir araştırmada bu rakamın 1 Milyara ulaştığı iddia ediliyor.

Son yapılan araştırma ise ateizmin nüfusu her ne kadar artsa da, ateistlere güvenmek konusunda ateistlerin bile sorun yaşadığını ortaya koyuyor. Dünya genelinde kendini inançlı olarak tanımlayan insanlar da ateistlere güvenmiyor.

13 farklı dini inanca sahip ülkeden 3000'den fazla kişi üzerinde yürütülen inanç araştırmasının sonuçları yayınlandı. Buna göre ateistlere olan güven bir hayli düşük. Bunun başlıca sebebi dinlerin getirdiği 'ahlak' anlayışının ateizmde oturmamış olması ve ateistlerin dini sorumluluklardan kaçması nedeniyle ahlaksız davranışların cazibesine kapılma riskinin daha çok olması.

Araştırmacıların çalıştığı ülkeler geniş bir yelpazede. Nüfusunun çoğunluğu ateist olan Çin, Hristiyan olan Hollanda, Müslüman olan Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan araştırma yapılan ülkelerden en çok dikkat çekenleri.

Araştırma Kentucky Üniversitesi tarafından yürütüldü. Araştırmanın lideri konumundaki öğretim üyesi Will Gervais'in sözleri şöyle: "Halen oldukça açık bir şekilde laik olan yerlerde bile insanlar, dinin manevi ve ahlaki bağlayıcılığına güveniyor."

Araştırmada insanlara farklı sorular ile İnanç-Güven endeksi ile ilgili sorular örnekler verildi. Örneğin insanlardan "hayvanlara çocukken işkence yapan kurmaca bir adamın açıklamasını okumalarını ve evsiz beş kişiyi öldüren ve yaralayan birini okumaları" istendi. Okumaları bittiğinde insanların bu örnekteki kişilerin kendi inançlarından mı, farklı inançtan mı, yoksa inançsız biri mi? olduğu soruldu. Cevaplarda kendi inanç grubundan olduğunu söyleyen insanların oranı 0'a yakın iken, ateist olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 70'lere varıyor.

Ayrıca katılımcılara ahlak ile ilgili sorular da yönetildiğine, yine katılımcıların büyük çoğunun ateizm ile ahlak kavramını aynı kefeye koymadıklarını, ahlaksızlık barındıran işlerin daha çok ateistlerden beklendiği ortaya çıktı.

Üstelik araştırmanın şaşırtıcı sonuçları bununla da kalmıyor. Araştırmaya göre kendini ateist olarak gören bireylerin yarısından çoğu da ateist olanları inançlı olanlara göre daha güvenilmez buluyor. Ateist olduğunu söyleyen bireylere benzer suç ve ahlaksızlık içeren olaylar anlatıldığında da, ateistler bu olayları yapanların inançlı kişiler olmadığını söylüyor.

Huffington Post'un haberine göre araştırmada insanların bir din mensubunun yaptığı ahlaksızlığı da 'inanç eksikliği' olarak yorumladığı görüldü.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Özel Haberleri