Aşırı yemenin bir neden değil, problemin altında yatan belirti olduğunu söyleyen uzmanlar, aşırı yeme nedeninizi bulduğunuz zaman, yeme alışkanlığınız arkasındaki gerçek soruna da ulaşacağınızı açıkladılar.
Askmen.com isimli internet sitesinde yer alan haberde, kilo aldığınızı farkettiğiniz ve niçin olduğundan emin olmadığınız zaman, yeme alışkanlığınıza daha fazla dikkat etmeniz gerektiği kaydediliyor. Birçok erkek, özellikle televizyon ya da maç izlerken cips atıştırıyor, film izlerken yağlı patlamış mısır yiyor ve böylece farkında olmadan daha çok abur cubur tüketiyor.
Aşırı yemek nedir?
Neden aşırı yediğinizi belirlemeden önce, yeme alışkanlığınızın daha ciddi bir sağlık sorunun göstergesi olmadığından emin olun. Kompülsif aşırı yeme, anoreksiya (iştahsızlık) ya da bulumi (oburluk hastalığı) gibi bir yeme bozukluğudur. Bu durum, şeker ve kalp hastalığı gibi çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Kompülsif aşırı yeme, sık sık suçluluk ve depresyon duygularının ardından başlıyor. Aşırı yeme, kas yapmak için daha fazla protein alımıyla aynı şey değildir. Aşırı yeme, çok fazla yemek, aç olmadığınızda bile yemektir. Erkekler tipik olarak kadınlardan daha faza iştaha sahip olduklarından, aşırı yeme erkeklerde farkedilmez ve problem olarak görülmez.
Erkeklerin aşırı yemesinin birçok nedeni vardır. Daha iyi anlamak için, sağlıksız ve gereksiz yiyecek tüketimini harekete geçiren farklı katalizörleri bilmeniz gerekiyor. İşte aşırı yemenin en önemli 5 nedeni:
1. Can sıkıntısı: Yapacak daha iyi işiniz olmadığında aşırı yemek yersiniz. Televizyon karşısında elinizde bir paket patates cipsiyle saatlerinizi geçiriyorsanız, şişmanlarsınız.
Birçok erkek, televizyon kapalı olsa bile sırf yemiş olmak için yer. Yeme, mantıktan ziyade duygulara dayanan duyusal bir aktivitedir ve burada kilo alımından duygular sorumludur.
2. Stres ve bunalım: Stres duygusunun nereden (iş, aile, okul, v.b) kaynaklandığı önemli değildir. Stresli olduğunuzda ne yaparsınız? Yemek yersiniz. Duygusal yemek yeme daha sık kadınlarda görülen bir problem gibi görülebilir. Ancak, bazı erkekler de duygularıyla mücadele ederken aşırı yemek yerler. Yemek yeme insanlara güç ve kontrol duygusu veriyor ve dolu bir midenin rahatlığı ile dikkatiniz başka tarafa çekilir ve problemlerinizden bir süreliğine kaçarsınız.
3. Tiryakilikten kurtulmak: Sonunda akciğer ya da karaciğer kanserinin size göre olmadığına karar verdiniz. Sigarayı azaltmak için kendini daha fazla yemek yerken bulabilirsiniz. Sigarayı bırakmaya çalıştığınızda, birçok insan ellerini sürekli meşgul edecek bir şey ararlar ve yemek yeme de bu kötü alışkanlıktan uzak durmak için zararsız bir yol gibi görünür. Ancak, tam tersi yemek yeme bu durumda kilo almanıza neden olur.
4. Kültürel ve sosyal kurallar: Birçok kültürde yemek yeme, tüm sosyal etkinlik türleri içinde tartışılır bir pozisyondadır. Film izlerken patlamış mısır yemek, maç izlerken cips atıştırmak ya da kuruyemiş yemek doğal gibi görünüyor. Ancak sportif etkinliklerle yenen bu tür yiyecekler, kilo almanıza neden oluyor. Kuzey Amerikan kültürleri atıştırmalıkların ve yemekler arasında yenen yiyeceklerin yağ ile sodyum oranının yüksek olduğunu vurguluyor ve vücut için çok az besin değeri içerdiğini belirtiyor. Bazı kültürler ise ideal erkeğin iri ve güçlü olması gerektiğine inanıyor ve zayıf erkekleri kabul etmiyor. Sonuç olarak, birçok erkek, ne kadar ve ne yediğini kadınlar kadar önemsemiyor.
5. Kadınları memnun etmek: Birçok erkek, eşlerini ya da annelerini memnun etmek için kendileri için yaptıkları yemeklerden bol miktarda yiyor. Böylece, kadınlar çabalarının boşa gitmediğini görüp, mutlu oluyorlar. Bu durum, birçok yeni evli erkeğin niçin kilo aldığının göstergesidir.
Zaman